Počasí dnes29 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

O bezúročnou půjčku je mezi lidmi z Liberty zájem. Za první týden jim kraj vyplatil přes šest milionů korun

V návaznosti na krach Liberty si její zaměstnanci mohou od Moravskoslezského kraje půjčit až pětadvacet tisíc korun, a to s nulovými úroky. O této možnosti hejtmanství informovalo v pátek 14. června. Za první týden z účtu hejtmanství odešlo zhruba 6,2 milionu korun. Peníze zamířily k prvním 247 žadatelům.

O půjčku si řeklo 451 zaměstnanců huti

Další platby bude krajský úřad odesílat dle nastaveného mechanismu v nejbližších dnech. Kontaktní místo pro vyřizování půjček je až do konce měsíce ve školícím středisku huti, od 1. července bude nutné žádat přímo v budově krajského úřadu.

„Naše bezúročné půjčky mají lidem z Liberty pomoci překlenout nejnáročnější období, kdy čekají na výplaty a řeší svou budoucnost. Nikdo bychom si nepřáli být v jejich kůži. Krajská finanční pomoc je signálem, že nám osudy našich spoluobčanů nejsou lhostejné,“ uvedl moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO).

Od úterý 18. 6., kdy začali krajští úředníci přijímat žádosti, si o půjčku řeklo 451 zaměstnanců huti. 

Zaměstnanci Liberty Ostrava mohou ode dneška žádat kraj o půjčku 25 tisíc korun

Zaměstnanci zadluženého hutního podniku Liberty Ostrava, kteří tento měsíc nedostali výplaty, mohou ode dneška na kontaktním místě ve firemním školicím středisku požádat o bezúročnou půjčku od Moravskoslezského kraje. Každý si může půjčit 25...

Žádosti schaluje krajská rada, kromě cizinců vyhověla každému

„Přidělení půjčky musí u každého žadatele schválit krajská rada. Proto jsme si nad rámec pravidelných jednání naplánovali také mimořádné schůzky, budou se konat každý čtvrtek, abychom mohli kontinuálně lidem z Liberty požadované finance vyplácet,“ vysvětlil Bělica.

Za první dva dny si na kontaktním místě ve školícím středisku přímo v areálu huti Liberty zažádalo o půjčku 281 osob. Rada ve čtvrtek schválila 278 žádostí, zbylé 3 zamítla.

„Žadatelé mají informaci, kdy si svou žádost, která je pro zjednodušení a urychlení celého procesu rovnou i smlouvou, mají osobně opět ve školícím středisku vyzvednout. Je již podepsaná ze strany hejtmanství. Osobní převzetí žadatelem je podmínkou pro odeslání půjčky. V pátek si z 278 úspěšných žadatelů dokument vyzvedlo 247 osob. Těmto lidem by dnes měly na jejich účty odejít peníze. Ostatním tedy platby odejdou až po převzetí smlouvy,“ řekl hejtman.

Tři zamítnuté žádosti podali lidé, kteří nebyli občany České republiky, čímž nesplnili jednu z krajem nastavených podmínek.

Další zasedání rady bude ve čtvrtek

„Během čtvrtku a pátku si o půjčku zažádalo 170 lidí, tyto žádosti v hodnotě 4,25 milionu korun krajská rada schválila dnes, tedy v pondělí 24. 6. Podle nastaveného mechanismu bude opět následovat podpis smlouvy ze strany krajského úřadu, její převzetí žadatelem ve školícím středisku, a až pak bude možno finance odeslat,“ sdělil hejtman. Další jednání rady je naplánováno na čtvrtek 27. června, tam se budou posuzovat žádosti z pondělka až středy tohoto týdne.

Pro půjčku na hejtmanství

Krajští úředníci vyřizují žádosti o bezúročnou půjčku od úterý 18. 6. v areálu huti v prostorách školícího střediska, a to ve všední dny od 8 do 15 hodin. Toto kontaktní místo zde bude fungovat do pátku 28. 6., pak se přesune do budovy Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě.

„O půjčku bude možno žádat na podatelně úřadu, schválené smlouvy o půjčce budou k vyzvednutí v kanceláři A106. O možnosti převzetí smlouvy jsou žadatelé informováni e-mailem a SMS,“ doplnil Bělica.

 


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky Liberty Ostrava, huť, zaměstnanci, dluhy, Ostrava, Moravskoslezský kraj, podpora, krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O bezúročnou půjčku je mezi lidmi z Liberty zájem. Za první týden jim kraj vyplatil přes šest milionů korun  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.