Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Kraj zaměstnancům Liberty Ostrava zatím na půjčkách vyplatil přes 14 milionů, zájem se snižuje

Moravskoslezský kraj dosud pracovníkům zadlužené huti Liberty Ostrava vyplatil na bezúročných půjčkách přes 14 milionů korun. O finanční pomoc ve výši 25.000 korun kraj zatím požádalo 612 lidí. Žádosti kraj zpracovává postupně a k dnešku si schválenou smlouvu vyzvedlo zpět 562 žadatelů, řekla Miroslava Chlebounová z krajského úřadu.

Kraj na půjčky, které mají lidem pomoci překonat nejtěžší období, vyčlenil 125 milionů korun. Největší zájem o ně byl ale v červnu po vyhlášení nabídky, pak se začal postupně snižovat. Zájemci mohou o půjčku žádat na krajském úřadu, splatná je do konce roku. Získat ji mohou obyvatelé kraje, kteří současně byli ke konci května zaměstnanci huti.

Rada kraje žádosti schvaluje postupně. Jakmile žádost krajští radní schválí a zástupce hejtmanství podepíše, je potřeba, aby si ji žadatel osobně převzal. Až pak je možná výplata bezúročné půjčky.

Liberty Ostrava je v problémech od loňska. Od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila huti dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba 5000, je od té doby doma. Minulý měsíc lidé nedostali mzdy a náhrady jim vyplácí stát prostřednictvím úřadu práce.

Krajský soud v Ostravě zahájil 13. června s hutí insolvenční řízení. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Uvedla v něm, že je v platební neschopnosti a její závazky po lhůtě splatnosti, které není schopna plnit, převyšují pět miliard korun. Soud posléze společnost Liberty Ostrava poslal do úpadku.

Do podání insolvenčního návrhu huť před věřiteli chránilo moratorium. Nejprve šlo o individuální moratorium, které podniku mělo zajistit ochranu před firmou Tameh Czech, která jí dodávala energie. Posléze i všeobecné moratorium, které zajistilo firmě na tři měsíce ochranu před všemi věřiteli. Odložilo například splatnost pohledávek.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Od roku 2019 slezská huť patří Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky Moravskoslezský kraj, hutě, správa, firmy, Liberty Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zaměstnancům Liberty Ostrava zatím na půjčkách vyplatil přes 14 milionů, zájem se snižuje  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.