Počasí dnes26 °C, zítra31 °C
Úterý 30. července 2024  |  Svátek má Bořivoj
Bez reklam

Hutní společnost Liberty Ostrava chce za 120 milionů Kč prodat odval Lihovarská

Hutní společnost Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, chce za 120 milionů korun bez DPH prodat odval Lihovarská ve Slezské Ostravě, na nějž se z huti vyváží odpad včetně vysokopecní strusky. Kupcem má být společnost FDXX strategie z Mikulovic na Jesenicku. Liberty podala insolvenčnímu soudu návrh, aby s uzavřením kupní smlouvy vyslovil souhlas. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Polovinu ceny má kupec zaplatit do pěti dnů od uzavření kupní smlouvy. Halda neboli odval Lihovarská se nachází několik stovek metrů od areálu huti, kam z něj vede železniční vlečka. Velkoobjemový odpad především z huti se tam vyváží od roku 1958. Znalecká kancelář PKF Apogeo Esteem ve svém posudku uvedla, že se na odvalu skladuje a zpracovává vysokopecní struska a materiály, které jsou druhotným produktem z průmyslové výroby.

Liberty v návrhu soudu napsala, že jde o nevyužívaný majetek. Koksovnu i svou poslední fungující vysokou pec huť odstavila a už déle než půl roku je udržuje v takzvaném teplém útlumu, kdy se udržuje teplo podstatně nižší než při normálním provozu.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy jí společnost Tameh Czech zastavila dodávky energií. Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba 5000, je od té doby doma. V červnu na sebe firma podala insolvenční návrh a soud ji poslal do úpadku. V návrhu Liberty uvedla, že její závazky po lhůtě splatnosti, které není schopna plnit, převyšují pět miliard korun.

Zaměstnanci Liberty Ostrava minulý měsíc nedostali mzdy a náhrady jim vyplácí stát prostřednictvím úřadu práce. Už dříve v restrukturalizačním plánu firma uvedla, že náklady na mzdy činí měsíčně téměř 300 milionů korun.

O situaci v Liberty budou ve čtvrtek v Praze jednat zástupci vlády a odborů. Schůzky se mají zúčastnit premiér Petr Fiala (ODS), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), zástupci Odborového svazu KOVO včetně předsedy Romana Ďurča a také zástupci odborových organizací působících v ostravské huti.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky Ostrava, hutě, reality, soud, firmy, Liberty Ostrava, insolvence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hutní společnost Liberty Ostrava chce za 120 milionů Kč prodat odval Lihovarská  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.