Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

VIZUALIZACE: Divadlo Mír postaví ve Vítkovicích novou divadelní scénu. Smlouva podepsána

V Ostravě vyroste divadelní budova, ve které bude působit nová scéna Divadla Mír. Poptávka diváků po divadle je nyní taková, že jedna původní scéna nestačí. Budova bude stát u náměstí Jiřího z Poděbrad ve Vítkovicích. Nedaleko zamýšleného projektu již stojí Divadlo Mír, které v místě stejnojmenného kina vzniklo v roce 2017. Nová scéna má začít fungovat do čtyř let.

Dlouhodobě vyprodáno

Ve stávajícím Divadle Mír byly 1. srpna uzavřeny příslušné smlouvy k prodeji pozemku. „O prodeji pozemků ve výměře 3 528 metrů čtverečních rozhodli ostravští zastupitelé na svém červnovém zasedání. Kupní cena za pozemek je ve výši, jež přesáhla 14 milionů korun. Ostrava bude investorem stavby veřejného podzemního parkoviště s kapacitou zhruba 100 míst pod budovou nového divadla,“ informuje mluvčí města Gabriela Pokorná.

Současná kapacita budovy divadla je již pro divadelníky brzdou. Ve stávajících prostorách je dlouhodobě vyprodáno, proto se společnost elieva, jejíž zakladatelem a jednatelem je Albert Čuba provozující Divadlo Mír, rozhodla k výstavbě nového kulturního stánku. 

Vážnější repertoár, moderní technologie

Zakladatel a principál divadla Andrej Čuba říká, že nová scéna má mít na repertoáru také vážnější divadelní kusy. „Předpokládáme oslovení většího množství diváků, kterým nabídneme rozmanitější divadelní repertoár, větší kapacitu sálů, a především možnost výběru. Chceme rovněž divákům přinést zcela nové a ojedinělé kulturní i audiovizuální zážitky, a tak se mimo jiné zajímáme o moderní jevištní technologie využívající například velkoplošné LED obrazovky,“ upřesňuje záměr divadelníků Albert Čuba.

Na zatím ladem ležících vítkovických pozemcích má vyrůst velmi moderní stavba. Nová budova divadla dle návrhu architektky Andrey Jaškové počítá se třemi hlavními sály, foyer, obchodním prostorem, kavárnou, zkušebnami, stejně jako s kancelářemi, sklady a technickými prostory. Střecha divadla se má stát jednou velkou obytnou terasou se zelení. Fasáda objektu má částečně plnit funkci projekčního plátna či obrazovky.

Primátor města Jan Dohnal (Spolu) připomíná, že výstavba nového, navíc soukromého divadla, je v republice unikátní. „Nezanedbatelným, krom přínosu uměleckého, je také dopad ekonomický. Nová scéna přinese další pracovní místa nejen v divadle, ale v navazujících službách,“ míní Dohnal. 

Nejsledovanější v republice

Divadlo Mír ve Vítkovicích vyprodukovalo od svého založení v roce 2017 celkem 20 inscenací a odehrálo úctyhodných téměř 800 představení, přičemž v posledních letech dosahuje stoprocentní návštěvnosti. K hlavním hvězdám divadla patří kromě již zmíněného zakladatele Alberta Čuby také herci Štěpán Kozub nebo Vladimír Polák.

Divadelníci z Vítkovic jsou úspěšní i na poli audiovizuální tvorby, vyprodukovali několik celovečerních filmů a seriálů, provozuji vlastní video platformu MírPlay a na sociálních sítích je Divadlo Mír nejsledovanějším divadlem v České republice. 


 

Ohodnoť článek

Foto se svolením JA ARCHITEKTŮ, Jan Lipovský, Jan Král

Štítky Ostrava, Divadlo Mír, divadlo, Vítkovice, pozemek, divadelní herec, vizualizace, divadelní scéna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Divadlo Mír postaví ve Vítkovicích novou divadelní scénu. Smlouva podepsána  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.