Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Ostravská Nová radnice se chystá na Den otevřených dveří. Návštěvníkům zpřístupní běžně nedostupná místa

Největší radniční komplex v zemi, ostravská Nová radnice, se v sobotu otevře veřejnosti. Během Dne otevřených dveří se zájemci tradičně budou moci podívat do běžně nepřístupných prostor včetně pracovny primátora nebo si prohlédnout krajské město z nejvyšší české radniční věže. Novinářům to dnes sdělila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Sportovní odpoledne

 Zájemci budou moci také finančně podpořit konkrétní ostravské subjekty, které zasáhla povodeň.

„Návštěvníky čeká také sportovní odpoledne plné her a soutěží. Poutavé aktivity pro zájemce připravily také místní sportovní kluby, jejichž účast nezmařila ani složitá situace po velké vodě," řekla mluvčí. Od 14:00 se tak na Prokešově náměstí před radnicí budou moci lidé seznámit se sportovními oddíly, které se zaměřují například na fotbal, florbal, bojová umění, ale také atletiku nebo gymnastiku.

Dejme dětem rodinu

Kromě sportovních oddílů připravily program také odbor sportu nebo odbor sociálních věcí a zdravotnictví, který bude prezentovat kampaň Dejme dětem rodinu zaměřenou na náhradní rodinnou péči.

„Přítomny budou i sociální pracovnice, které poskytnou informace k procesu zprostředkování osvojení nebo pěstounské péče," doplnila mluvčí. Součástí akce bude doprovodný program, jehož součástí budou například hudební vystoupení.

Nová radnice

Dominanta Ostravy je od července zapsána do seznamu národních kulturních památek. Budova postavená v letech 1925 až 1930 je dodnes největším radničním komplexem v zemi. Nepřehlédnutelná je i její radniční věž sahající do výšky 86 metrů. Objekt u Komenského sadů se slavnostně otevřel 28. října 1930. Dvoukřídlá budova s vyhlídkovou věží vznikla podle společného projektu brněnského architekta Vladimíra Fischera a ostravských stavitelů Františka Koláře a Jana Rubého.

Interiéry navrhoval ostravský architekt Karel Kotas. Radnici zbudovanou ve funkcionalistickém stylu zdobí čtyři bronzové sochy v nadživotní velikosti, umístěné nad hlavním průčelím, které jsou alegoriemi hornictví, vědy, obchodu a hutnictví. V interiéru je pak zajímavou technickou památkou funkční paternosterový výtah v jižním křídle. Hlavní zásluhu na vybudování objektu měl tehdejší starosta města Jan Prokeš, podle něhož je pojmenováno náměstí před budovou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením portálu kudyznudy.cz

Štítky Ostrava, památky, zábava, kultura, Nová radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostravská Nová radnice se chystá na Den otevřených dveří. Návštěvníkům zpřístupní běžně nedostupná místa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.