Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Velká voda neušetřila ani památky. V Moravskoslezském kraji jich poničila skoro sto padesát

Povodně v polovině září v Moravskoslezském kraji zasáhly a poškodily 143 kulturních památek. Sečetl to Národní památkový ústav Ostrava (NPÚ), který odhaduje škodu na více než 130 milionů korun. Památkáři zaznamenávají aktuální stav a ztráty památkového fondu. Vlastníkům zasažených památek nabízejí v terénu odbornou pomoc při řešení situace.

Škody přesahují 130 milionů korun

Památkáři v Moravskoslezském kraji evidují 2005 kulturních památek a 20 národních kulturních památek.

„Na základě aktuálních zjištění můžeme konstatovat, že na území Moravskoslezského kraje bylo poškozeno celkem 143 kulturních památek, souhrnný hrubý odhad přímých škod přesahuje 130 milionů korun. Je pravděpodobné, že se uvedené číslo možná i značně navýší při podrobné prohlídce zasažených objektů," uvedl ředitel NPÚ Ostrava Michal Zezula.

Bahno a zničené zdivo

Nejvíce povodně zasáhly památkový fond na Bruntálsku a Opavsku. Škody jsou ale také na Karvinsku, Novojičínsku a v Ostravě. „Škody vznikly především v důsledku zaplavení objektů vodou a bahnem, v povodí horní Opavy se bohužel setkáváme i s destrukcemi zděných konstrukcí způsobených vodním proudem. Nezanedbatelné jsou také škody způsobené vývraty a polomy stromů kvůli podmáčenému podloží a silnému větru," uvedla mluvčí NPÚ Ostrava Petra Batková.

Mezi poškozenými památkami figurují významné objekty, které v nedávné době prošly či aktuálně procházejí obnovou. Jde například o zámky v Hošťálkovech, Kuníně, Linhartovech či ve Slezských Rudolticích.

Vyvrácené stromy a padající větve

„Pád větve poničil střechu oranžerie na zámku v Raduni, vyvrácené stromy evidujeme v zámeckých parcích v Hradci nad Moravicí, Kravařích, Studénce, Paskově a dalších," doplnila Batková.

Rozsáhlé jsou také škody na sakrálních objektech, zejména v Krnově, kde velká voda těžce zasáhla klášter minoritů s konventním kostelem. U kostela Nanebevzetí Panny Marie v Branticích na Bruntálsku se zřítila část ohradní zdi. Nedalekou sochu svatého Jana Nepomuckého strhl vodní proud. Zachránil ji její vlastník, byla pod nánosem bahna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením NPÚ Ostrava

Štítky Moravskoslezský kraj, záplavy, památky, historie, zámek, kostel, socha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká voda neušetřila ani památky. V Moravskoslezském kraji jich poničila skoro sto padesát  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.