Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Kafe. Kostel. Zastávka. Půlnoční stěhovaní tramvaje před kostel v Kunčičkách

Před půlnocí z 24. na 25. října to před kostelem sv. Antonína Paduánského v ostravských Kunčičkách vypadalo, jako by zde došlo k něčemu závažnému. Spousta těžké techniky, jeřáby, majáky, asistence policie, řada mužů v reflexním oblečení.

 Smazat

Před kostel se během půlnoci stěhovala tramvaj, které zde bude sloužit jako kavárna. Technici ostravského dopravního podniku museli přerušit trolejové vedení, tramvaj dvěma jeřáby vyzvednout z kolejí a přemístit na předem připravený kus koleje před kostel. Celá operace trvala zhruba dvě hodiny, zpestřit jí přišel i známý ostravský hudebník Michal Žáček se svým saxofonem.

Otcem nápadu s tramvají je kněz místní farnosti Dariusz Sputo, který se nechal inspirovat podnikem Café Fara v jihomoravských Klentnicích. Ten provozují jeho přátelé. Projekt v Kunčičkách doslat pojmenování Kafe. Kostel. Zastávka. A to podle názvu tramvajové zastávky před kostelem: Kunčičky kostel.

Katolické KFC

Ve vyřazené tramvaji T 3 nyní vznikne tramvajová kavárna, která má sloužit farníkům i široké veřejnosti. „U nás v kostele máme poměrně hodně křtů a svateb, tak se nabízí využití k bezprostřednímu občerstvení po bohoslužbě. Již teď jsme zvyklí v létě posedět po nedělních mších na farní zahradě. V příštím roce bychom mohli na kávu chodit do tramvaje,“ uvedl farář Dariusz Sputo.

Chystá se ale i pravidelný provoz pár dnů v týdnu. Farnost by do obsluhy ráda zapojila i klienty blízké Charity sv. Alexandra nebo mladé z nedalekého dětského domova. Podrobnosti se ale vyjasní až v příštím roce, kdy se farnost chystá podnik Kafe. Kostel. Zastávka otevřít během festivalu Slezská lilie, který se koná v červnu.

Dariusz Sputo zde plánuje například i promítání letního kina, kromě kávy byl měl být časem k dispozici pro děti i popcorn nebo cukrová vata. Stroje na jejich výrobu se už připravují. Zájem dělat své akce v tramvaji už projevili také místní výrobci pizzy nebo hamburgerů. „Bude to takové katolické KFC,“ konstatoval kněz s úsměvem.

Poslední jízda

Tramvaj T3 stála v depu dopravního podniku na Planární ulici a před čtvrteční půlnocí se vydala na poslední jízdu Ostravou v doprovodu dalších dvou tramvají. Konvoj musel projet centrem města a poté Kunčičkami až do Kunčic, zde se otočit na tramvajové točně a vrátit se zpět do Kunčiček před kostel. Důvod je zřejmý. Tramvaj je tak nyní otočena dveřmi ke kostelu. Půlnoční čas náročné operace byl zvolen kvůli minimálnímu provozu.

Farníci v Kunčičkách chtějí tramvaj poprvé otestovat v době adventu. „U příležitosti svátku sv. Mikuláše k nám chodí děti z blízké školy a zdobí vánoční strom. Rádi bychom společně rozsvítili kromě stromečku také tramvaj,“ plánuje Dariusz Sputo. Navíc chce po některé z vánočních bohoslužeb z tramvaje vydávat sváteční punč.

Půlnoční stěhování tramvaje přišel hrou na saxofon obohatit saxofonista Michal Žáček. „S panem farářem jsme dlouholetí přátelé. Volal mi jen pár hodin před začátkem akce a já jsem rád sbalil saxofon a přijel. Nápad s tramvají před kostelem považuji za skvělý. Je tak bláznivý, že se přesně hodí do Ostravy,“ shrnul promrzlý saxofonista v prvních ranních minutách pátečního dne.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, Kunčičky, tramvajová kavárna, kavárna, tramvaj, kostel, kněz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

FOTO, VIDEO: Kafe. Kostel. Zastávka. Půlnoční stěhovaní tramvaje před kostel v Kunčičkách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.