Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Festival Hudební výlety v červnu připravuje devět koncertů

Festival Hudební výlety, který se během roku koná na různých místech Moravskoslezského kraje, připravuje na červen devět koncertů. Konat se budou v několika kostelích, na dvou zámcích a v řetízkových šatnách bývalého ostravského dolu. Za pořadatele to dnes řekla Nikola Plevová.

Letní Hudební výlety zahájí dvěma koncerty Jiří Sycha (barokní housle) a Filip Dvořák (cembalo) programem Stopy folkloru v barokní hudbě. Konat se bude 31. května v Evangelickém kostele v Orlové, 1. června v kostele svatého Václava ve Velké Polomi. "Vydáme se na letní putování po Maďarsku, Rumunsku, ale hlavně napříč starou dobrou Anglií, Irskem, Skotskem i Walesem a objevíme folklorní krásy 17. a 18. století," řekl ředitel festivalu Igor Františák.

Unikátní technické prostory Řetízkových šaten ostravského Dolu Michal, půdní prostory zámku Kunín a evangelický kostel v obci Nýdek rozezní tři koncerty polského dua Piotr Lato a Maciej Zimka. Hráči na klarinet a akordeon tam vystoupí 7. a 8. června. "Na Hudební výlety přiváží roztančený program plný impresionismu i vůně jihoamerických dálek 19. a 20. století. Celkem třikrát zazní výběr z děl Marcella, Bacha, Ravela, Chopina, Piazzolly, Iberta, Milhauda či Poulenca," řekl.

Hudební výlety tentokrát otevřou prostor i pro jazzovou scénu. Kahoma Trio (dříve Jan Kavka Trio) představí dvakrát materiál z jejich posledního jazzového alba In The Woods. Jejich hudba je improvizační, založena na písňové formě s elementy rubátového a témbrového způsobu hraní. Trio využívá přirozené možnosti akustických nástrojů a vytváří značný prostor pro experiment. Koncerty tria moravskoslezských rodáků zazní 15. června ve Studiu S1 Českého rozhlasu Ostrava a o den později v Rytířském sále Zámku Frýdek.

Před prázdninami letní část cyklu uzavře jedna z nejnadanějších mladých českých flétnistek Sylvie Schelingerová, která podle pořadatelů nabídne vybrané lahůdky německo-francouzské hudební historie. Absolventka třídy Jana Ostrého a mistrovských kurzů nejuznávanějších evropských flétnistů Philippa Bernolda či Bartholda Kuijkena se představí společně s polskou harfistkou, někdejší studentkou Royal Conservatory of Brussels a Jany Bouškové, Ameliou Tokarskovou. Jejich dva koncerty se 22. a 23. června budou konat na zámku Nová Horka u Studénky a ve Staré Bělé.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto shf.cz

Štítky ČR, hudba, festival, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Hudební výlety v červnu připravuje devět koncertů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.