Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

VOLBY 2024: Moravskoslezský kraj má koalici. Vládnout bude ANO ve spojení s SPD, PRO a Trikolorou

Povolební vyjednávání na severní Moravě jsou u konce. Vítězné hnutí ANO bude vládnout s koalicí SPD, Trikolora a PRO. V pátek to oznámil hejtman Josef Bělica (ANO), který bude ve své funkci pokračovat. Hnutí ve volbách získalo nadpoloviční většinu mandátů, se čtyřmi zastupiteli za trojkoalici bude mít 39 míst.

Dvoutýdenní vyjednávání s koalicí SPOLU nevyšlo

Bělica po volebním víkendu řekl, že případnou spolupráci s koalicí spolu MSK nevylučuje. Spolu dnes ale oznámilo, že půjde do opozice. Podmínky pro spolupráci označil lídr kandidátky Radek Kaňa za neslučitelné s hodnotami, programem a vizí koalice Spolu. 

Podle hejtmana se hnutí ANO s uskupením Spolu během dvou týdnů nebylo schopno dohodnout na personálním složení rady. 

Neshody ohledně složení rady

„Trvám na tom, že naše nabídka směrem ke Spolu byla velmi férová. Jasně jsme jim řekli, že si dost zakládáme i na tom, abychom si personálně napříč vedením kraje sedli. Dokonce ještě ve středu jsme jim udělali nabídku na změnu portfolia, a to sociální věci za školství," řekl Bělica. 

SPD řeklo ano po hodině a půl

„Dohodli jsme se nakonec na spolupráci s SPD, kteří během dneška byli spolupráci s námi schopni odsouhlasit během 90 minut. Ta portfolia, které jsme jim v radě nabídli, jsou životní prostřední s územním plánem a kultura s památkami," uvedl Bělica.

Vedení resortů

Dopravu bude mít na starosti Radek Podstawka, zdravotnictví i nadále povede Martin Gebauer. V  čele cestovního ruchu zůstane Šárka Šimoňáková. Přidají se Jan Veřmiřovský za školství, Šárka Vilamová za strategický rozvoj, Michal Kokošek za ivestice a majetek.

Stanislav Kopecký bude zodpovídat za sociální věci a v radě bude také Jana Murová. „Za SPD personální obsazení zatím ještě nevíme, ale oni jsou čtyři, takže si myslím, že to doplníme velmi rychle," podotkl Bělica.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Sznapka Petr

Štítky Moravskoslezský kraj, politika, koalice, ANO 2011, SPD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Moravskoslezský kraj má koalici. Vládnout bude ANO ve spojení s SPD, PRO a Trikolorou  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.