Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

VOLBY 2024: Moravskoslezským hejtmanem se znovu stal Josef Bělica z hnutí ANO

Noví krajští zastupitelé na svém ustavujícím zasedání rozhodli o postu hejtmana. Ve veřejné volbě zvolili Josefa Bělicu z vítězného hnutí ANO, který neměl protikandidáta. Bělica kraj vedl už na konci minulého volebního období a také během zářijových povodní.

Bělica získal 47 hlasů od 65 přítomných zastupitelů. „Moc děkuji za důvěru, kterou jste mi dali opětovným zvolením do funkce hejtmana. Věřím, že nikoho nezklamu," řekl hejtman bezprostředně po svém zvolení. V budoucnu chce přesvědčit i ty, kteří pro něj nehlasovali.

Bělica je od listopadu 2018 primátorem Havířova. Hejtmanem se stal letos v dubnu. Vystřídal tehdejšího stranického kolegu Jana Krkošku, který byl kvůli 12 let staré kauze odsouzen k peněžitému trestu za účast na podplácení lékařů. Krajská opozice dopředu oznámila, že Bělicu nepodpoří. Piráti uvedli, že mezi Bělicou a Krkoškou není mnoho rozdílů, a například KSČM kritizovala hromadění funkcí.

Hnutí ANO bude v kraji vládnout spolu s koalicí SPD, Trikolora a PRO V pětašedesátičlenném zastupitelstvu bude mít uskupení 39 hlasů. V zastupitelstvu má ANO 35 mandátů a koalice SPD, Trikolora a PRO čtyři křesla. V opozici skončilo uskupení Starostové a Osobnosti pro kraj s 11 křesly, Spolu MSK s deseti zastupiteli a koalice Stačilo! s pěti mandáty.

Vítězné hnutí původně jednalo primárně s uskupením Spolu MSK, z dohody nakonec ale sešlo. ANO se následně velmi rychle dohodlo s koalicí SPD, Trikolora a PRO.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Sznapka Petr

Štítky Moravskoslezský kraj, politika, volby, krajské volby, hejtman, zastupitelstvo, Josef Bělica

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Moravskoslezským hejtmanem se znovu stal Josef Bělica z hnutí ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.