Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

VOLBY 2024: Opozice kritizuje obsazení výborů v Moravskoslezském kraji

Starostové a Osobnosti pro kraj, nejsilnější opoziční uskupení v novém zastupitelstvu Moravskoslezského kraje, kritizovalo na ustavujícím zastupitelstvu, že má minimální zastoupení ve výborech. Ze čtyř výborů má zástupce v jednom - pro národnostní menšiny. Šéf opozičního uskupení a exhejtman Ivo Vondrák v tom vidí porušení principu poměrného zastoupení. Staronový hejtman Josef Bělica (ANO) kritiku odmítá. Podle něj opozice dostatečně nekomunikovala.

Porušení principu voleb

„Domnívám se, že byl porušen jeden ze základních principů, a to je princip voleb, který definuje nějaké mandáty. Tyto mandáty nebyly respektovány ve smyslu obsazení orgánů kraje," uvedl Vondrák. „Uvažovali jsme o tom, že bude dodržen princip poměrného zastoupení a budeme mít poměrné zastoupení jak ve výborech, tak v komisích kraje," dodal. „Když jsem byl hejtman, snažil jsem se zajistit, aby každý, kdo byl zvolen, měl šanci ve výborech a komisích pracovat," doplnil Vondrák.

Kritizoval i zrušení některých výborů. „Zůstaly jen ty, které jsou ze zákona povinné a vznikla celá řada nových komisí. Nevidím jiný důvod než ten, že o výborech se hlasuje na zastupitelstvu, takže jsou i pod veřejnou kontrolou, na rozdíl od těch komisí, které jsou skutečně čistě v kompetenci rady kraje," řekl Vondrák. V předchozím volebním období měl kraj 12 výborů zastupitelstva kraje.

Opozici chybí zastoupení ve výborech

Uskupení do výborů nominovalo víc zástupců. Když se ukázalo, že bude mít jediné místo, usilovalo aspoň o změnu personálního obsazení na této pozici, aby mělo ze svého pohledu nejvhodnějšího zástupce.

Návrhy ale nebyly akceptovány a nejsilnější opoziční subjekt tak nakonec ve třech ze čtyř výborů není zastoupen. Zástupce nemá ani v kontrolním výboru, kde má většinu hnutí ANO. I v předchozím kontrolním výboru měla převahu tehdejší koalice, ale byly v něm zastoupeny všechny subjekty bývalého zastupitelstva.

Hejtman s kritikou nesouhlasí

Bělica s kritikou nesouhlasí. „Kontrolní výbor je postaven na podobném formátu, jako byl v minulém volebním období. Předseda kontrolního výboru je z opozice. My jsme jednali se všemi subjekty a pokud některý ze subjektů na začátku řekl, že s námi jednat nebude a přišel na ta jednání s tím, jak to bude, jak to chce a jak to musí být, tak to je jeho zodpovědnost a především jeho zodpovědnost za to, jaké obsazení ve výborech a komisích nakonec získal," míní Bělica. Kdyby uskupení Starostové a Osobnosti pro kraj bylo podle Bělici ochotno jednat, mohla být situace jiná.

V kontrolním výboru jsou vyjma Starostů a Osobností pro kraj všechny subjekty, které se dostaly do krajského zastupitelstva. Kromě ANO tam má zastupce koalice SPD, Trikolora a PRO, Spolu MSK i koalice Stačilo! jejíž zástupce je předsedou výboru.

Složení zastupitelstva

Vondrák stejně jako Bělica v minulosti působil v ANO, s hnutím se ale někdejší hejtman dostal do sporu, když v prezidentské volbě veřejně podpořil Petra Pavla místo někdejšího premiéra a svého tehdejšího stranického šéfa Andreje Babiše. Vondrák nakonec rezignoval, když hrozilo, že ho zastupitelstvo odvolá.

V novém volebním období se na spolupráci dohodlo ANO s 35 mandáty s koalicí SPD, Trikolora a PRO, která má čtyři zastupitele. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu tak uskupení mají převahu 39 hlasů. V opozici skončilo uskupení Starostové a Osobnosti pro kraj, které ve volbách s 11 křesly skončilo druhé a také koalice Spolu MSK s deseti zastupiteli a koalice Stačilo! s pěti mandáty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Moravskoslezský kraj, politika, opozice, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Opozice kritizuje obsazení výborů v Moravskoslezském kraji  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.