Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Analytik evropské legislativy a předsedkyně komunistické strany. Do Bruselu míří rodáci z Nového Jičína

Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí ODS, KDU-ČSL a TOP 09, následují Přísaha s Motoristy, Stačilo!, STAN, Piráti a SPD s Trikolorou. Volební účast byla rekordní, v celém Česku šlo volit 36,45 procent voličů, v Moravskoslezském kraji to bylo 32,43 procenta voličů. Pokud jde o evropské volby, je to v kraji nejvíc od roku 2004. Podívejte se, které osobnosti spjaté s regionem, budou mít hlas v Evropě.

Volby do Evropského parlamentu v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO před koalicemi Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Stačilo! (KSČM, SD-SN, ČSNS). Čtvrtou příčku obsadilo uskupení Přísaha a motoristé. Pětiprocentní hranici překonaly v regionu ještě koalice SPD a Trikolora a Starostové a osobnosti pro Evropu. K volbám přišlo v Moravskoslezském kraji 32,43 procenta voličů, pokud jde o evropské volby, je to v kraji nejvíc od roku 2004.

Region budou v Bruselu reprezentovat dva rodáci z Nového Jičína.

Ondřej Krutílek (ODS) - SPOLU

Třiačtyřicetiletý politolog od roku 2004 působil nejen jako analytik unijní legislativy, ale také jako asistent v Evropském parlamentu. Specializuje se na monitoring a analýzu evropské legislativy především v oblasti politiky životního prostředí. Věnuje se i otázkám vnitřního trhu a hospodářské a měnové unie. O problematice EU rovněž příležitostně publikuje a přednáší na univerzitách a středních školách.

Od eurovoleb v roce 2019 působí jako šéf kanceláře europoslance Alexandra Vondry. „Děkuji vám za hlasy a podporu! Moc si vážím vaší důvěry a nezklamu vás! V Bruselu i Štrasburku budu pevně hájit to, co jsem říkal celou dobu v kampani, na to se můžete spolehnout," okomentoval Krutílek výsledky voleb na platformě X.

Kateřina Konečná (KSČM) STAČILO!

Současná předsedkyně komunistické strany se do europarlamentu poprvé dostala už v roce 2014, kdy do hlasování vstupovala jako lídryně kandidátky. Svou pozici obhájila i letos, získala jeden ze dvou mandátů uskupení STAČILO! Českou watchdogovou organizací Kverulant.org byla pro volební období 2019–2024 vyhodnocená jako druhá nejaktivnější z českých poslanců na půdě europarlamentu. Analýzou hlasování stejného období server Seznam Zprávy zjistil, že Kateřina Konečná byla v rámci Levice zdaleka nejpravicovější europoslankyní.

„Naši voliči uvěřili, že jejich hlas nepropadne," uvedla Konečná na tiskové konferenci ve volebním štábu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se souhlasem Ondřeje Krutílka

Štítky volby do Evropského parlamentu, Evropský parlament, Moravskoslezský kraj, Brusel, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Analytik evropské legislativy a předsedkyně komunistické strany. Do Bruselu míří rodáci z Nového Jičína  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.