Počasí dnes31 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

VIDEO: V ostravské zoo vážili vzácné želvy, nejtěžší měla 70 kilo. Chovatelé ji museli přivést na vlečce malotraktoru

Chovatelé v ostravské zoo vážili velké suchozemské želvy, Společnými silami je přenesli, naložili na vlečku zahradního malotraktoru a převezli do zookuchyně. Tam je změřili a položili na váhu. Zjistili například, že největší samec želvy ostruhaté, jejíž mláďata mívají mezi pěti a deseti gramy, váží téměř 70 kilogramů.

Želvy na váhu přivezl zahradní malotraktor

Želvy ostruhaté jsou v zahradě k vidění u Pavilonu afrických zvířat, kde mohou návštěvníci pozorovat dvě dvojice. Jedná se o třetí největší suchozemské želvy na světě. Samci mohou dosáhnout hmotnosti až 100 kg.

„Na váhu našich želv se často ptají i návštěvníci, kteří se zastaví u komentovaného setkání. Teď jim budeme moci odpovědět docela přesně," uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková. Kromě vážení chovatelé měřili i délku plastronu, tedy spodní části želvího krunýře.

Váhový rekordman

Měření ukázalo, že jedna ze samic má 23 kilogramů a 51 centimetrů, druhá 30 kilogramů a půl metru. Lehčí samec váží 49 kilo a měří 71 centimetrů, ten těžší váží úctyhodných 67 kilo a měří 66 centimetrů. „Čerstvě vylíhlé mládě váží 40–50 gramů a měří okolo 5 cm," doplnila mluvčí.

Po vážení pracovníci zoo želvy převezli zpátky do jejich výběhu. „Zoo Ostrava chová želvy ostruhaté od roku 2002, od roku 2017 se zde tito plazi pravidelně množí. Zatím se podařilo odchovat přes 70 mláďat. Aktuálně pobývá v chovatelském zázemí 10 letošních želviček,“ řekla Nováková.

V přírodě tyto želvy čelí vyhubení

Původní domovinou želv ostruhatých jsou suché savany a polopouště na jižním okraji Sahary, od Senegalu na západě až po Súdán a Etiopii na východě. Vysokým teplotám a suchu je želva ostruhatá dobře přizpůsobená – vyhrabává si nory nebo u ní v některých místech převažuje noční aktivita. Zatímco velikost je účinnou ochranou před přirozenými predátory, jejich charisma a působivé krunýře vedly k tomu, že lidé tyto želvy hojně odchytávali v celém jejich areálu. Kromě tohoto tlaku čelí želvy ostruhaté jednomu z nejdrsnějších prostředí na africkém kontinentu, nadměrnému spásání a postupujícímu rozšiřování pouští do jejich sahelského areálu.

„Kombinace těchto hrozeb vedla k vážnému poklesu početnosti divoké populace želvy ostruhaté v Senegalu. Ve skutečnosti není v současné době známo, zda v zemi stále existuje životaschopná divoká populace. Dnes je i tento druh vzácný a ohrožený vyhubením," vysvětlila mluvčí.

Běh pro ohrožené želvy

Kdo chce těmto želvám pomoci, může si pro ně zaběhnout. Ostravská zahrada jim totiž věnovala letošní ročník charitativního běhu. Běh Zoo Ostrava pro želvy se uskuteční v pátek 23. srpna 2024. Přidat se může každý. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Zoo Ostrava

Štítky Ostrava, zoo, Zoologická zahrada Ostrava, malotraktor, váha, vážení, zvířata, želvy, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V ostravské zoo vážili vzácné želvy, nejtěžší měla 70 kilo. Chovatelé ji museli přivést na vlečce malotraktoru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.