Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Čeští hasiči budou pomáhat s hašením ničivých požárů v Severní Makedonii. Vrtulník s posádkou odlétl z Přerova

Česká republika vyslala do zasažené oblasti Severní Makedonie vrtulník, který pomůže v boji s lesními požáry. Vedle posádky v něm byli také dva letečtí záchranáři z Prahy a styčný důstojník z Moravskoslezského kraje. Vrtulník odletěl z Přerova ve středu kolem poledne.

Severní Makedonie v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie požádala o pomoc poté, co se kvůli extrémním teplotám a silnému větru tamní rozsáhlé lesní požáry vymkly kontrole. Kvůli plamenům bylo evakuováno několik vesnic, mimo nespočtu zničených domů má oheň na svědomí už minimálně jednu oběť. O složení české posádky novináře informoval mluvčí hasičů Martin Kavka

Posádka, kterou tvoří celkem sedm lidí, by měla v Severní Makedonii podle Davida Černohorského z českého velvyslanectví ve Skopji pomáhat asi sedm dní. Hasit budou u největšího požáru u města Pehčevo, vzdušnou čarou zhruba 100 kilometrů od hlavního města. Vodu budou nabírat nejspíš z blízkého jezera Berovo. Čeští hasiči v červenci pomáhali likvidovat lesní požáry také v Bulharsku, z mise se vrátili před týdnem.

Za posledních 24 hodin bylo v Severní Makedonii 66 požárů, 51 je uhašeno, tři pod kontrolou a 12 požárů je aktivních, řekl Černohorský ČTK. Od poloviny července platí zákaz vstupu do makedonských lesů. Vláda také na 30 dní vyhlásila krizový stav, do hašení je tak zapojena také armáda.

Česko do Severní Makedonie vyšle vrtulník Blackhawk s bambi vakem o objemu téměř 3500 litrů. Patří soukromému dodavateli, který v tuzemsku zajišťuje letecké hašení v rizikových měsících. „Modul leteckého hašení míří na letiště v makedonském hlavním městě Skopje, kde by měl mít během mise základnu," uvedl Kavka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením HZS MSK

Štítky Severní Makedonie, požár, Přerov, Česko, požár, hašení, pomoc, lesní požáry, hasiči, Skopje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští hasiči budou pomáhat s hašením ničivých požárů v Severní Makedonii. Vrtulník s posádkou odlétl z Přerova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.