Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

V Ostravě vzniká Park nad rybníkem, naváže na oblíbenou Cestu vody

Městský obvod Ostrava-Jih získá pomyslnou vstupní bránu do údolí Výškovického potoka z přilehlého sídliště. Tou se stane projekt nazvaný Park nad rybníkem. Naváže na již dokončený a mezi návštěvníky Bělského lesa oblíbený projekt Cesta vody. Vše hotovo má být v červnu příštího roku.

„Napojení bude v místě dřevěného pochozího plata u mokřadu se sedícím obrem. Aktuálně bylo předáno staveniště k zahájení prací, a to pro přípravu území – tedy zařízení staveniště, kácení dřevin a přístup na staveniště,“  informuje mluvčí města Ostravy Gabriela Pokorná.

Do areálu Bělského lesa bude po dokončení možno vstoupit ze čtyř hlavních stran. Hlavní a nejčastěji používaný vstup z ulice Svornosti u konečné tramvaje se nachází u okraje obytné zástavby. V této části je restaurace Koliba s FIT dráhou a prameništěm pitné vody. Druhý hlavní vstup je situován ze strany obce Stará Bělá od ulice Chrobákova, kde se nedaleko nachází kaplička Panny Marie Lurdské s pramenem pitné vody. Další vstupy do areálu Bělského lesa jsou situovány z ulic Staňkova, Srbská a Jičínská. Tyto ulice spojuje nová cyklostezka směřující na Starou Bělou.  

„Naším cílem revitalizace této části Bělského lesa v Ostravě s cílem zlepšit rekreačně – relaxační funkce tohoto území a podpořit jeho biodiverzitu. Těší mě, že jedním z cílů projektu je i doplnění lokality o plochy volnočasových aktivit pro děti a dospívající mládež,“ říká náměstek primátora Aleš Boháč (STAN). 

Dětská hřiště s vodou i bez

Projekt předpokládá vytvoření areálů s dětskými hřišti s vodními i klasickými hracími prvky. Nově vznikne workoutové hřiště, prostor pro pétanque, grilovací místo i louka určená k odpočinku.

Navrhovaný Park nad rybníkem bude přístupný ze sídliště ve Výškovicích po ulici Staňkova, popřípadě po ulici 29.dubna. Dětské hřiště s vodními prvky a workoutové hřiště jsou navrženy těsně vedle nově rekonstruovaného skateparku a logicky rozšíří tuto rekreační zónu. Louka, která bude blíže u Výškovického potoka a bude sousedit s dětským hřištěm, částečně naváže na přístupové chodníky z východní strany.

„Realizace bude probíhat v koordinaci s rekonstrukcí přilehlého skateparku, který řeší Městský obvod Ostrava-Jih. Obě stavby na sebe přímo navazují. Zhotovitelem stavby je opět městská společnost Ostravské městské lesy a zeleň, autorem návrhu Ivan Tachezy. Předpokládané náklady stavby v tuto chvíli činí 19,8 milionu korun bez DPH,“ doplňuje Gabriela Pokorná.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lukáš Kaboň

Štítky Ostrava, rybník, Bělský Les, dětské hřiště, Ostrava-Jih, Stará Bělá, park, rekreace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ostravě vzniká Park nad rybníkem, naváže na oblíbenou Cestu vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.