Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Letošní Dny NATO připomenou významná výročí. Návštěvníci ocení nové vrtulníky i akrobatická vystoupení

Čtyřiadvacátý ročník Dnů NATO v Ostravě a patnácté dny vzdušných sil armády České republiky (AČR) proběhnou v termínu 21. - 22. září na letišti Leoše Janáčka. Letošní ročník přinese nabitý program a připomene dvě významná výročí. 

Významné milníky

Letošní ročník Dnů NATO a Dny Vzdušných sil AČR, které proběhnou na konci září, přinese návštěvníkům spousty novinek. Velkým tématem bude modernizace Armády ČR a připomenutí dvou výročí - 75 let od vzniku Severoatlantické aliance a 25 let od přistoupení České republiky.

Lidé mohou očekávat představení nejmodernější techniky, nové vrtulníky ale i akrobatická vystoupení. „Velmi mne těší, že budeme moci ukázat nové vrtulníky Venom a Viper systému H-1, které se zapojí do dynamické ukázky," uvedl generálmajor Petr Čepelka. V rámci Dnů Vzdušných sil AČR dojde také k převzetí prvního letounu L-39NG, který bude sloužit k výcviku budoucích českých pilotů.

Akrobatické ukázky

České armádní jednotky budou moct díky 25 letům v NATO představit mezinárodní spolupráci, zejména s německými a polskými partnery. Návštěvníci se tak mohou těšit na více než 80 ukázek, mezi které patří například kapitán Ondřej Španko, který se kromě sólového vystoupení zapojí také do společné ukázky s českou akrobatickou skupinou Flying Bulls nebo mistr světa v letecké akrobacii Martin Šonka. Na mošnovské letiště dorazí přes 60 letadel z více než 14 zemí. 

Podíl Německa

Letošním speciálním partnerským státem je Německo, které bude mít ze zahraničních účastníků na akci největší zastoupení. „Německo je dlouhodobě nejvýznamnějším zahraničním účastníkem Dnů NATO a letošní partnerství toto posouvá na ještě vyšší úroveň," ocenil Zbyněk Pavlačík, hlavní organizátor akce. 

Celá akce se koná pod záštitou prezidenta Petra Pavla a má významnou podporu od Ministerstva obrany ČR, Moravskoslezského kraje a Statutárního města Ostrava. Letos nově přibydou na akci tři kolárny, každá z nich u jedno vstupu s celkovou kapacitou pro 7500 jízdních kol. Návštěvníci se nemusí obávat, že by jejich kolo mohlo být odcizeno, kolárny budou hlídány městskou policií. 


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Dnů NATO

Štítky Ostrava, Dny NATO, NATO, Armáda České republiky, Moravskoslezský kraj, letadlo, letci, vrtulník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Dny NATO připomenou významná výročí. Návštěvníci ocení nové vrtulníky i akrobatická vystoupení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.