Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

FOTO: Swing a blues pod mostem. To je snaha o Ostravu elegantnější

O sobotním večeru zněly pod ostravským mostem Miloše Sýkory swingové a bluesové evergreeny v podaní orchestru Swingalia, příchozí se hlásili do krátkých workshopů, ve kterých jim tanečníci vysvětlovali základy tanců ve stylu swingu a blues. Lidé tančili, poslouchali živou hudbu a chodili si pro nápoje do baru, který zde u této příležitosti improvizovaně vznikl.

Pořadatelem Letního blues pod Sýkorákem, jak se akce jmenovala, byl Kulturně sportovní spolek Elegant, který v Ostravě působí již pátým rokem. „Snažíme se o to, aby v ulicích hrály kapely a lidé tancovali. Hledáme pro naše akce architektonicky nezvyklá místa a lokalita pod mostem Miloše Sýkory je jednou z nich,“ říká o činnosti spolku jeho zakladatelka Karin Raszková.

Historie lyžování a cyklistiky

Od května do září tak spolek Elegant pořádá pod názvem Swingové léto řadu akcí, které podle Raszkové navštíví až čtyři a půl tisíce lidí. „Máme sídlo v ostravské části Zábřeh Družstvo. Podařilo se nám z historických pramenů dohledat, že v místním parku nehrála živá kapela a netančilo se přesně 90 let,“ uvádí Raszková. Nyní již v zábřežském parku tančírny i s hudbou pravidelně probíhají. A konají se také i v nedaleké Jubilejní kolonii. O tom, zda se i tady kdysi tančilo, se žádné záznamy nedochovaly. Jubilejní kolonie byla postavena v letech 192–1932, nyní se zde díky spolku konají pravidelné letní promenády. „Jubilejní kolonie je jednou z nejkrásnějších lokalit severní Moravy. Na promenády přicházejí pořád noví lidé a pořád žasnou,“ popisuje Raszková překvapení návštěvníků.

Spolek Elegant má za sebou i pořádání dvou velkých výstav. Jedna se věnovala historii cyklistiky v Ostravě, druhé zase historii lyžování v Beskydech. Obě putovaly mnoha místy severní Moravy a Slezska. „Výstavu Fenomén cyklistiky vidělo za čtyři roky v Moravskoslezském kraji 420 tisíc lidí,“ uvádí Raszková.

Sňatky i ciferník hodin

Nyní spolek chystá i přednášky věnované etiketě a také emancipaci. Ta první bude mapovat historii sňatků na Ostravsku a ponese mnohoznačný název: Svatba a láska? Sobotní Letní blues pod Sýkorákem bylo předposlední akcí letošního Swingového léta. Tou poslední se stane ve čtvrtek 5. září benefiční koncert zpěváka Martina Chodúra ve vítkovickém kostele sv. Pavla. Z výtěžku koncertu se má zaplatit oprava ciferníku kostelní věže.

Na otázku, zda je díky aktivitám spolku Elegant Ostrava elegantnější, Karin Raszková odpovídá: „Myslíme si, že ano. Lidé si zvykli chodit na naše akce pěkně ustrojeni. A elegantnější je Ostrava také minimálně v tom, že se hraje krásná muzika a lidé tancují. Jo to taková kultivovaná a pěkná zábava.“

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, Moravskoslezský kraj, okres Ostrava-město, historie, cyklistika, Severní Morava, Miloš Sýkora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Swing a blues pod mostem. To je snaha o Ostravu elegantnější  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.