Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Opavský Ostroj spustil sériovou výrobu letištních nakládacích plošin

Opavská strojírenská firma Ostroj rozšířila strategickou spolupráci s americkou společností Oshkosh AeroTech, která je významným hráčem na trhu pozemní podpůrné techniky pro letiště. Společný projekt zahrnuje převod komplexní výroby nakládacích plošin do opavského závodu. Ostroj už spustil sériovou výrobu plošin, letos by jich měl dodat 20.

"Za rok 2024 hodnota zakázky přesáhne částku 250 milionů korun," uvedl generální ředitel Ostroje Aleš Martínek. Pro firmu jde podle něj o vstup do perspektivního průmyslového segmentu. "Letecká doprava je rostoucím odvětvím s neustálou poptávkou po kvalitní letištní technice. Zvlášť po covidové krizi, během které se zastavily veškeré investice do vybavení letišť, došlo v poslední době ke značnému oživení poptávky," uvedl Martínek.

Se společností Oshkosh AeroTech (dříve JBT AeroTech) Ostroj spolupracuje od roku 2014. Spolupráce na současných projektech začala v roce 2022 a po dalším roce vývoje a příprav Ostroj spustil sériovou výrobu nakládacích plošin.

"Náročnost přípravy jen dokládá, jak je pro nás tento projekt strategický. Naplno jsme sériovou výrobu nakládacích plošin rozjeli ve druhé polovině letošního roku. Do konce roku 2024 je naším cílem dosáhnout výroby šesti plošin měsíčně," uvedl Martínek.

Letištní nakládací plošiny CLT-8 zajišťují zvedání, spouštění a přepravu kontejnerů, a usnadňují tak manipulaci s nákladem na letištích. Každá plošina se skládá ze čtyř hlavních částí - rámu, plošiny, vnějších a vnitřních nůžek. Z Ostroje míří hotové výrobky přímo na konkrétní letiště, kde je bude zákazník provozovat. Ostroj plošiny dodává například do Španělska, Itálie, Francie, Rakouska, Portugalska, Kanady nebo Velké Británie.

"Spolupráce na projektu má pro nás i pro zákazníka velkou přidanou hodnotu. Nezahrnuje totiž pouze výrobu velkých svařenců, ale kompletní montáž mechanických, hydraulických a elektrických komponentů včetně finálního odzkoušení provozuschopnosti výrobku," uvedl ředitel divize Strojírna Ostroje Marek Jandačka.

Ostroj je ryze českou akciovou společností. Ve výrobkovém portfoliu svých pěti divizí má například opracované lakované svařence, hydraulické a tiskařské válce, galvanické zinkování, přesné obráběné dílce, ocelové zápustkové výkovky či stroje pro podzemní stavitelství a hlubinnou těžbu. Podnik dosahuje ročních tržeb okolo 1,6 miliardy korun. Ostroj má zhruba 800 zaměstnanců.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ostroj

Štítky ČR, USA, stroje, letectví, firmy, Ostroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opavský Ostroj spustil sériovou výrobu letištních nakládacích plošin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.