Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Žena z Ostravy uklouzla na ředkvičkové nati a zlomila si čéšku. Požadovala desetitisíce, u soudu ale prohrála

Obchodní řetězec Billa nemusí vyplácet bolestné ženě, která v ostravské prodejně uklouzla na utržené ředkvičkové nati. Žena, která si při pádu zlomila čéšku v koleni a musela na dvě operace, původně vysoudila necelých sedmdesát tisíc. Prodejce se ovšem proti rozhodnutí odvolal. Tentokrát pro poškozenou spor skončil neúspěchem. Sama teď řetězci a pojišťovně zaplatí přes 88 tisíc korun.

Ředkvičkové listí v předvánočním shonu

Žena se na osudný nákup vydala na začátku prosince 2017. V Ostravě-Zábřehu tou dobou nepršelo ani nesněžilo, Ostravanka měla na nohou kozačky bez podpatku. Po několika metrech ovšem uklouzla na listí z ředkviček, které v oddělení ovoce a zeleniny leželo na zemi poblíž koše na odpad.

Se zlomenou čéškou v levém koleni musela na dvě operace. Po řetězci požadovala bolestné ve výši 63 tisíc korun. Nejprve uspěla, supermarket se ale dovolal k Nejvyššímu soudu.

Supermarket není zodpovědný za chování zákazníků

Nejvyšší soud se sídlem v Brně vyhověl dovolání Billy a konstatoval, že podobným nehodám nelze vždy předejít a že preventivní opatření v prodejně byla rozumná a dostatečná.

„Z prokázaných okolností případu vyplývá, že občasnému výskytu odpadu z prodávané zeleniny na podlaze prodejny v daném úseku zjevně prakticky zabránit nelze, neboť jde o okolnost, která v posledku závisí na chování zákazníků, nikoli na chování pracovníků žalované," stojí v rozsudku.

„Pracovníci obchodu nemohou sledovat každého zákazníka, kterému upadne list či zeleninová nať, a okamžitě odpad uklízet do koše," zdůvodnili soudci své rozhodnutí. Místo 63 tisíc korun odškodného na kontě tak Ostravanka zaplatí řetězci a pojišťovně přes 88 000 korun jako náklady na soudní spor.

Nejvyšší soud odmítl minulé rozsudky

Po řetězci lze podle soudu požadovat, aby minimalizoval rizika, což Billa udělala. V prodejně byla protiskluzová podlaha, v úseku ovoce a zeleniny se nacházel koš pro odhazování zeleného odpadu. Vzhledem k předvánočnímu frmolu zaměstnanci jeho okolí uklízeli takřka nepřetržitě, potvrdil senát s Petrem Vojtkem v čele.

Žalobě původně vyhověl Okresní soud Praha-východ, který uvedl, že kontroly a úklid měly být častější. Rozsudek potvrdil i Krajský soud v Praze. Před Nejvyšším soudem nicméně verdikt neobstál. Žena by teoreticky mohla podat ještě ústavní stížnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Ostrava, Brno, soud, zranění, supermarket, odškodné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena z Ostravy uklouzla na ředkvičkové nati a zlomila si čéšku. Požadovala desetitisíce, u soudu ale prohrála  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.