Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Některé toky se mohou vylít z koryt, katastrofa nás ale nečeká, uvedl Bělica po zasedání Povodňové komise

V Ostravě dnes odpoledne zasedala krajská Povodňová komise. V reakci na varování meteorologů před hrozícími povodněmi ji svolal moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO). Na hejtmanství se sešli zástupci Moravskoslezského kraje, hasičů, policie, Krajské hygienické stanice, Povodí Odry a Českého hydrometeorologického ústavu.

Scénář z roku 1997 se opakovat nebude, míní hejtman

V kraji je podle hejtmana skutečně potřeba počítat s vydatnými srážkami. „Prognózy Povodí Odry upozorňují na to, že se některé toky mohou vylít z koryt, ale předpokládáme, že ne v takovém rozsahu, jako tomu bylo při povodňové katastrofě v roce 1997. Přesto je potřeba se na situaci co nejlépe připravit," uvedl Bělica.

Pracovníci povodí v těchto momentech upouští sedm největších přehrad tak, aby nádrže pojaly z řek co nejvíce vody. Aktuálně mají uvolněnou kapacitu pro 100 milionů kubíků vody.

O svolání Povodňové komise kraje byli informováni předsedové povodňových komisí obcí s rozšířenou působností a bylo jim doporučeno, aby se sešly i obecní povodňové komise, aby prověřily připravenost na předvídanou situaci.

Protipovodňová ochrana obcí

„Po ničivých povodních v roce 97 se v kraji začala intenzivně zvyšovat protipovodňová ochrana obcí. U některých je zatím bohužel situace stále neuspokojivá. Hlavně kvůli komplikovaným majetkoprávním vypořádáním vázne vybudování ochrany na řece Opavě v obcích Zátor, Brantice, Nové Heřmínovy, Krnov, také v Opavě-Držkovicích. Zvýšit protipovodňovou ochranu by bylo potřeba také v obcích Jeseník nad Odrou, Petrovice u Karviné, Polanka nad Odrou, Starý Jičín a Kravaře-Dvořisko,“ upozornil Bělica.

Pohotovost pro hasiče

Členové Povodňové komise kraje se seznámili s aktuálním vývojem srážek a prognózou Povodí Odry. Na zasedání padlo několik preventivních opatření. Hasiči budou i o víkendu na operačním středisku sloužit v plných stavech, nesloužící budou v pohotovosti pro případ nutnosti posílení zásahů, proběhne i kontrola velkokapacitních čerpadel a příprava posádek na speciální složité evakuace z vody.

Do Ostravy se rovněž přesune policejní vrtulník, který hasiči osadí záchranáři schopnými zasahovat slaňováním. Hlídky bude mít posílené i policie. 

V Moravskoslezském kraji je na boj s případnými záplavami připraveno 390 jednotek hasičů. Sbor připravuje techniku vhodnou pro evakuaci, vyprošťovací vozy, mobilní čerpací stanice či elektrocentrály. Někde stále chybějí protipovodňová opatření, uvedla mluvčí hasičů Kamila Langerová.

Přesunout víkendové akce

Podle hydrometeorologů může v oblasti Jeseníků za 72 hodin spadnout až 305 milimetrů srážek, v roce 97 šlo v této oblasti až o 450 milimetrů. Povodí Odry ovšem od té doby investovalo miliardy do protipovodňových opatření a modernizace významných nádrží jako je Těrlicko, Morávka nebo Šance. 

Hejtman vyzval organizátory víkendových akcí, aby zvážili jejich přesunutí na její termín. „Děkujeme těm, kteří už tak učinili a rád bych jmenovitě vyzval Fotbalovou asociaci České republiky, aby přesunula sobotní fotbalové utkání Baníku se Slávií. Síly IZS potřebujeme nasadit jinde. Byl bych rád, kdyby byly naše obavy zbytečné, přesto je na místě opatrnost," zdůraznil Bělica. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Moravskoslezský kraj, Povodí Odry, povodeň, Ostrava, Povodňová komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé toky se mohou vylít z koryt, katastrofa nás ale nečeká, uvedl Bělica po zasedání Povodňové komise  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.