Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Porubka se vylila. Lidé z několika ulic v Ostravě-Porubě opouštějí své domovy. Kulminuje také řeka Opava

, aktualizováno 14. září 2024, 13:15

Několik desítek lidí muselo opustit své domovy na ulicích Na Hrázi a Kutnohorská v ostravské městské části Poruba, deset lidí evakuovali policisté ve Vřesině. Kvůli silným dešťům se do několika ulic vylil potok Porubka.

V souvislosti s povodněmi muselo své domovy opustit asi 70 lidí po celém Moravskoslezském kraji. Evakuaci v Ostravě-Porubě, Široké Nivě na Bruntálsku a Vřesině na Ostravsku zajišťovali úředníci, policie i hasiči. Dočasný azyl evakuovaní našli například na vysokoškolských kolejích nebo v tělocvičně.

Porubka na Ostravsku hlásila třetí povodňový stupeň již od ranních hodin. Městská část byla na obdobný scénář připravena. „Zatím jsem náhradní ubytování řešili pro čtyři obyvatele. Umisťujeme je dočasně na koleje Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava," uvedla starostka obvodu Lucie Baránková Vilamová (ANO) pro ČTK. Evakuaci v Porubě řídí městská část bez asistence hasičů.

VIDEO: Porubka, Martin Kovalský

Své domy muselo opustit také asi třicet lidí z Široké Nivy na Bruntálsku. Hrozí vylití řeky Opavy. 

Evakuovat se museli také obyvatelé několika domů ve Vřesině u Ostravy. Z břehů se tam vylil potok Porubka. Starosta Vřesiny Petr Řeháček (Sdružení nezávislých kandidátů) ČTK řekl, že náhradní ubytování zatím nikdo z evakuovaných nepotřeboval. Evakuace se týkala hlavně starších či imobilních obyvatel. „Mladší lidé zatím domovy opustit nechtěli," řekl.

Podle Řeháčka povodně v obci ještě nedosáhly svého maxima. „To nejhorší máme ještě před sebou. Povodňová vlna nám ještě dorazí. Pokud se naplní nejčernější scénáře, evakuaci by potřebovaly stovky lidí. Přímo ve Vřesině mají evakuační střediska kapacitu 200 míst. Jde o tělocvičnu školy a sály zahrádkářů či hasičů," uvedl.

VIDEO: Opava, Vlaďka Jägerndorf 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Ostrava, Poruba, Porubka, povodeň, Opava, Bruntálsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milena Markovicova

Děkujeme za info

Sobota, 14. září 2024, 19:30Odpovědět

Porubka se vylila. Lidé z několika ulic v Ostravě-Porubě opouštějí své domovy. Kulminuje také řeka Opava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.