Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Situace v Moravskoslezském kraji je kritická, lidé se nechtějí evakuovat

V Ostravě v sobotu večer zasedal Krizový štáb Moravskoslezského kraje. Lidé se odmítají evakuovat, tvrdí, že si jen vyjdou o patro výš, uvedl po jednání hejtman Josef Bělica (ANO). Na severní Moravě a ve Slezsku bylo prozatím evakuováno asi tři tisíce lidí. Číslo by mělo být výrazně nižší, lidé ovšem odmítají opustit své domovy, případně se do nich po evakuaci znovu vrací. Komplikují tak práci hasičům, kteří se pro ně musí vracet, v řadě případů i na loďkách.

Voda zasáhla celý kraj, lidé nespolupracují

Moravskoslezští hasiči měli do sobotních osmnácti hodin 1057 zásahů. Při jednom z nich se lehce zranil hasič. Jednotky aktuálně řeší záplavy ve Fryčovicích na Frýdecko-Místecku, před vodou muselo utéct asi čtyřicet lidí. Na mošnovském letišti přistály dva armádní vrtulníky, které hasičům pomůžou, co to půjde. 

Intenzivní evakuace probíhají na Bruntálsku a Karvinsku. Slezské Pavlovice jsou odříznuty, fyzicky se do nich nelze dostat. Z opavského sídliště Kateřinky odešlo asi tisíc lidí. Proti evakuaci nejvíce protestují lidé z Nového Jičína a Bohumína. Právě v těchto městech se po evakuaci znovu do svých příbytků vrátila. 

Po evakuaci se vracejí domů

V Pudlově u Bohumína evakuaci odmítlo až pětasedmdesát procent lidí, sdělil Bělica. Místní tvrdí, že obdobné situace znají a maximálně si vyjdou o patro výš. Hejtman upozornil, že v celém Bohumíně hrozí velké riziko plošného výpadku proudu. Pokud voda zaplaví rozvodnu, celé město zůstane bez energie. 

Ředitel moravskoslezského hasičského sboru Radim Kuchař zdůraznil, že v ohrožených oblastech budou hladiny v noci a v průběhu neděle kulminovat. „Lidem, kteří odmítnou evakuaci, hrozí, že je voda odřízne. Ze zdravotních a zásobovacích důvodů se k nim pak hasiči a policisté budou muset složitě dostávat. Podobné chování jsme bohužel předpokládali,” uvedl Kuchař. 

Třicet tisíc domácností bez proudu

Podle společnosti ČEZ je v celém kraji aktuálně bez proudu zhruba třicet tisíc domácností. Lidé by se dnes v noci a zítra měli vyhnout cestování autem. Bělica dále sdělil, že na stole je možné masivní upouštění Slezské Harty a nádrže Kružberk. Pokud by situace nastala, oblasti přímo pod nádrží by byly odříznuty asi na pět dní. 

„V kraji dnes napadlo více než 200 milimetrů srážek, v Jeseníkách to bylo něco mezi 300 a 350 milimetry. Na řece Osoblaha, Opavici v Krnově, Černé Opavě, Bílovce, Lubině a Porubce nad Svinovem už jsme za extrémním stupněm ohrožení. Mluvíme o padesátileté vodě,” řekl ředitel ostravské pobočky ČHMÚ Petr Tušil

Opava a Opavice v krnově by měly kulminovat v neděli dopoledne, mezi dvanáctou a třetí hodinou se průtok posune směrem do Opavy. Tam kulminace nastane v podvečer. Odra ve Svinově hlásí stoletou vodu. Všechny přehradní hráze jsou bezpečné, ubezpečil Tušil.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Moravskoslezský kraj, povodně, evakuace, počasí, hasiči, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace v Moravskoslezském kraji je kritická, lidé se nechtějí evakuovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.