Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

SHRNUTÍ: Opava se v neděli ráno vylila. Evakuace zasáhla také Krnov, Bohumín a Český Těšín

, aktualizováno 15. září 2024, 8:10

Zalité sídliště Kateřinky, přerušené železniční koridory a neprůjezdné dálnice. Redakce Ostravské Drbny přináší shrnutí všeho podstatného, co se v souvislosti se záplavami událo v noci na neděli.

Doprava

Povodeň o půl druhé ráno přerušila provoz na železničním koridoru mezi Přerovem, Olomoucí a Ostravou. Kvůli očekávanému zaplavení trati a zhoršeným povětrnostním podmínkám zastavila Správa železnic do odvolání provoz mezi Studénkou a Jistebníkem na Novojičínsku. Vlaky z Prahy musely skončit v Olomouci, ty z Polska v Bohumíně. 

V Ostravě je uzavřena dálnice D1, voda ve Svinově zaplavila pás ve směru na Prahu. Jak dlouho bude dálnice uzavřená, se zatím neví. Kvůli výpadku technologií je také v obou směrech uzavřen klimkovický tunel. Také tam se zatím doba výpadku nedá odhadnout. Tunel byl po výpadku elektřiny asi tři hodiny zavřený už v sobotu večer.

D1 je uzavřena také v Bohumíně na Karvinsku. Voda ji zaplavila, policie zařídila uzávěru v obou směrech.

Český Těšín

Kolem páté hodiny ráno radnice v Českém Těšíně na Karvinsku nařídila evakuaci centra města a ulice Na Olšinách. Lidé se přesunuli do Základní školy na ulici Slezská. Zástupci radnice výzvu zveřejnili na sociálních sítích. Evakuace se podle mluvčí města Nataši Cibulkové týká několika tisícovek lidí. Řeka Olše se zatím z břehů nevylila. 

„Jde o velkou oblast od řeky Olše až po jatka. Týká se několika tisíců lidí. Předpokládáme, že část z nich půjde do bezpečí ke svým příbuzným. Ostatní se mají přesunout do ZŠ Slezská. Další evakuační centra připravujeme," doplnila mluvčí.

Hladina řeky Olše v Českém Těšíně za posledních 24 hodin stoupla o bezmála tři metry. Průtok se nejvíce zvýšil v době od půlnoci. První stupeň tam platil v 01:00. Třetí byl vyhlášen o hodinu později.

Situace se v průběhu noci změnila a po silných srážkách se na řece Olši blížíme k hranici pěti metrů, uvedla radnice na svých facebookových stránkách.

Krnov

K nařízené evakuaci se před sedmou ranní uchýlil také Krnov. Své domovy musí opustit tisíce lidí z Dolního Kostelce a dalších třinácti ulic. Situace ve městě v podhůří Jeseníků aktuálně odpovídá katastrofálním povodním z roku 1997, má se ale ještě zhoršit. Hladina rozvodněné řeky Opavy ještě nedosáhla svého maxima. Povodně v roce 1997 způsobily v Krnově škody přes miliardu korun. Voda tehdy zaplavila část Krnova, kde žije sedmdesát procent jeho obyvatel.

Velká část města už je pod vodou. Zaplavené je už i centrum. Zatím je tma. Jaké škody voda napáchala, zjistíme až se rozední. Nemáme hlášení o tom, že by se někdo zranil či o obětech," řekla mluvčí města Dita Círová. Hladina řeky Opavy ve městě běžně dosahuje jednoho metru. Aktuálně je téměř na pěti metrech. Ve městě platí třetí stupeň povodňové aktivity.

Město neorganizovalo hromadnou přepravu lidí, všichni měli do center dojít vlastními silami. Pro oblast Dolního Kostelce se lidé přesunuli do tělocvičny vedle Kofola Musíc Clubu. Pro oblast ulic Čsl. Armády, Textilní, Lázeňská, Nábřežní, Tyršova, Svatováclavská, náměstí Míru do tělocvičny základní školy na Smetanově okruhu. Tam mířili i lidé z ulic U Jatek, 9. Května. Do ZŠ Dvořákův okruh odešli lidé z ulic Alšova, Vrchlického, Mánesova a Zacpalova. Obyvatelé Brantic, Chomýže a dolní části Krásných Louček město umístilo do evakuačního centra v budově ZŠ Janáčkova.

Opava

O půl osmé se řeka Opava v Opavě rozlila do lokality sídliště Kateřinky. Hasiči tam jezdí na člunech a pomáhají zachraňovat lidi, kteří dosud neodešli. S podobným scénářem integrovaný systém pracoval celou noc. Radnice o půl třetí rozeslala na mobilní telefony SMS zprávy všem lidem, kteří tam bydlí, aby oblast opustili. V Kateřinkách žije asi 12 000 lidí, tedy téměř pětina obyvatel Opavy.

„Situace je horší, než jak v sobotu uváděly prognózy. Vody je mnohem více," řekl mluvčí města Roman Konečný. Dodal, že současná povodeň už překonala i tu z roku 1997. 

Řeka měla kulminovat v noci. Hladina se dostala do výšky pěti metrů. Běžný stav je okolo metru. Povodí Odry v 8:10 oznámilo, že řeka překročila stoletý průtok. Lze očekávat, že stoletá voda bude významně překonána i na dalších místech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Moravskoslezský kraj, záplavy, evakuace, povodně, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SHRNUTÍ: Opava se v neděli ráno vylila. Evakuace zasáhla také Krnov, Bohumín a Český Těšín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.