Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Domovy opouští další tisíce lidí, moravskoslezské řeky kulminují. Meteorologové slibují zlepšení

V Ostravě v neděli ráno opět zasedal krajský krizový štáb. Situaci se během noci dramaticky zhoršila v drtivé většině regionu. Své domovy celkem opustilo už šest tisíc lidí. Na evakuaci se momentálně připravuje pět tisíc Opavanů, pět set lidí z Českého Těšína a asi dvě stě obyvatel Antošovic.

Hasiči v ohrožení života

Právě v Antošovicích na Ostravsku museli hasiči vyřadit z provozu velkokapacitní čerpadlo, které během soboty výrazně pomohlo s regulací průtoku na Odře. Nárůst hladiny byl ovšem tak dramatický, že se jednotky ocitly v přímém ohrožení života a zdraví. 

Hasiči se z Antošovic stáhli ještě před nevyhnutelným překonáním hráze. Voda momentálně zalévá laguny ve směru na Antošovice. Z oblasti musí odejít asi 200 lidí. 

Záchrana ze střech 

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) uvedl, že od sobotního podvečera hasiči zasahovali na 738 místech. Asi 110 lidí evakuovali a dalších 53 lidí zachraňovali, například ze střech aut. Jedná se převážně o ty, kteří se evakuovat odmítli. 

Bez proudu je Výmařov na Bruntálsku, kde nefunguje ani krizový štáb. Ve Frýdku-Místku se vybřežila Ostravice a zaplavila celou levobřežní část.

Přehradní kaskáda nás drží nad vodou, míní hejtman

Extrémní přísun vody zaznamenaly nádrže Morávka a Šance, odkud se momentálně nic nevypouští, veškerá voda je tedy srážková.

„Přehradní kaskáda nás opravdu stále drží nad vodou. Podle Povodí Odry měly naše nádrže včera ráno připravenou rezervu o objemu 120 milionů kubíku. Večer zůstalo 77 milionů, v noci na neděli se naplnilo další 17. Zbývá tedy rezerva o velikosti 60 milionů kubíků vody, která obyvatele chrání. Ta voda reálně spadla a kdyby ji přehrady nezadržely, vylila by se do regionu,” popsal hejtman.

Bez produ je 111 tisíc domácností

V Bohumíně byla zabezpečena elektrická rozvodna. K jejímu odstavení dojde. ČEZ obyvatele města ubezpečil, že je připraven energii zajistit z jiných zdrojů. V celém kraji je momentálně bez elektrické energie 111 tisíc domácností. Krizový štáb momentálně také řeší situaci v areálu soukromé firmy, která v noci nahlásila, že skladuje 24 tun sodíku.

Region je připraven na možnou odstávku teplárny v Třebovicích. Situace z roku 1997 nenastane, teplárna je vybavena technologiemi, které jí umožní obnovit provoz v co možná nejkratší době. 

Doprava mimo provoz

Částečně uzavřeny nebo omezeny jsou všechny silnice první třídy. Ostravsko bude mít na železnici škody za stovky milionů korun. V kraji se momentálně nejezdí prakticky nikde. 

Pozitivní vyhlídky

Ředitel ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Petr Tušil lidem přislíbil pozitivní vyhlídky. „Srážková situace od severovýchodu směrem na západ ustupuje. Déšť bude v nejbližších hodinách slábnout a postupně ustávat, což se momentálně dějě v Ostravě. Ani v Jeseníkách už srážky nejsou tak intenzivní,” uvedl.

Extrémy v Beskydech

S extrémy se dnes časně z rána potýkalo severovýchodní návětří Beskyd. Zvýšil se průtok Olše, která v Českém Těšíně dosáhla padesáti let. Momentálně má tom klesající tendenci. Úrovně padesátileté vody dosáhla také Ostravice ve Frýdku-Místku, kolem deváté hodiny začala klesat.Ostravice ve Slezské Ostravě bude kulminovat kolem oběda, předpokládá se průtok tisícovky kubíků za vteřinu.

Odra ve Svinově podle prognóz přesáhne stoletou vodu, na maximum vystoupá kolem 21 hodin. Z nádrží v Povodí Odry teď prakticky nic neodtíká.

Problematická Opava

Kulminují také Černá Opava pod Pradědem a Opava v Krnově. Hlásí padesáti a stoletou vodu. Řeka se pod Krnovem stéká s Opavicí a pokračuje do města Opavy, kde by měla kulminovat v pozdně odpoledních hodinách. 

Zatím není jisté, zda se na soutoku Opavy a Opavice povodňové vlny potkají. Jasno bude kolem třetí hodiny odpoledne, kdy meteorologové vydají nové modely. V 16:00 znovu zasedne krajský krizový štáb.

Speciální Tarty a vrtulníky v nasazení

Ředitel moravskoslezského hasičského sboru Radim Kuchař uvedl, že jednotky navíc evidují 1300 žádostí o pomoc, které nejsou akutní. Jedná se především o požadavky na čerpání vody, hasiči se k nim vrátí, až nouzová situace pomine. 

V neevakuovaných oblastech dochází k záchraně pomocí loudí. Na Bruntálsku je proud kolem některých domů tak silný, že hasiči místní vytahují z vrtulníků. „Jde o ty samé lidi, kteří se v sobotu odmítli evakuovat a tvrdili, že podobnou situaci dobře znají. Vylézt o patro výš jim evidentně nestačilo,” uvedl Kužel. Dva ze zachraňovaných jsou navíc nepohybliví. Obdobnou situaci hasiči a policisté řeší na Opavsku, tam nasadili speciální Tatry.

Hasiči využívají armádní vrtulníky, které přistály na mošnovském letišti. Další sdílí s olomouckými kolegy. O dalších kusech letecké techniky momentálně jednají s republikovou policií a armádou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Moravskoslezský kraj, krizový štáb, řeky, povodně, evakuace, policie, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domovy opouští další tisíce lidí, moravskoslezské řeky kulminují. Meteorologové slibují zlepšení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.