Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

FOTO A VIDEO: Ostravice v centru Ostravy se změnila v dravý tok, cesta k hradu zmizela

Kdo se chce v nedělním dopoledni vydat z centra Ostravy přes hradní lávku směrem k Slezskoostravskému hradu, má smůlu. Přejít hradní lávku směrem z centra ještě lze, i když jde o lehce adrenalinový zážitek. Jen pár desítek centimetrů pod lávkou se valí mohutný proud řeky Ostravice, který s sebou nese i velmi silné kmeny stromů.

Na konci lávky je spadlý strom, ten se ještě obejít dá. Pak už je jenom záplava, cesta končí. Řeka Lučina, která se zde vlévá do Ostravice, mnohonásobně zmohutněla. Informační tabule Vodní tok řeky Ostravice a Vodní tok řeky Lučiny zaplavily a obklopily proudy špinavé vody. Podobná situace je i na druhém břehu řeky na Havlíčkově nábřeží. I to je totálně zatopeno. Cesta k novým univerzitním budovám vede jen oklikou přes Černou louku.

Tolik vody, kolik proudí v řece Ostravici nyní, naposledy teklo za velkých povodní v roce 1997. K tomu, aby se řeka vylila v samotném centru města do okolí, moc nezbývá. V nedělním ránu přicházejí lidé se svými dětmi a psy k rozvodněné řece a s mobily v rukou ze břehů a mostů vše pečlivě dokumentují. Policisté v kritických místech u rozlité Ostravice natahují červenobílé pásky s nápisy zákaz vstupu. Nikomu není moc do řeči. Každému musí být jasné, že zatímco se v centru Ostravy řeka udržela v těch nejdůležitějších obydlených místech v korytě, dál po proudu tomu tak rozhodně nebude. Množství vody, valící se směrem z Beskyd, je ohromující. 

Existují ovšem i dobré zprávy. Od rána už v Ostravě neprší, po desáté hodině dopolední dokonce vysvitlo slunce. A dle předpovědí by tak tomu mělo být až do nedělního večera.


 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, Ostravice, povodeň, počasí, reportáž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO A VIDEO: Ostravice v centru Ostravy se změnila v dravý tok, cesta k hradu zmizela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.