Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Ostravská Nová Ves se evakuuje. Odra výrazně přesáhla hranici stoleté vody, přetéká hráze

, aktualizováno 15. září 2024, 16:10

V ostravském městském obvodu Nová Ves byla vyhlášena evakuace. Hladina řeky Odry vystoupala na korunu protipovodňové hráze a má podle prognóz ještě stoupat. Na facebookových stránkách obvodu to oznámil novoveský starosta Tomáš Lefner (SNK pro Novou Ves - LIST).

Evakuace je povinná, upozorňuje starosta

Evakuace by se měla týkat asi 500 lidí. „V tuto chvíli hladina řeky Odry vystoupala lokálně na korunu protipovodňové hráze a lokálně přetéká hráze. Řekou se valí více než stoletá voda a má stále ještě dle prognóz stoupat. Proto vyzýváme všechny osoby imobilní, osoby vyššího věku, děti a ženy, aby zahájily okamžitou evakuaci," uvedl starosta.

Muže požádal o pomoc při plnění pytlů s pískem a jejich ukládání na místa, kde je to potřeba. „Pokusíme se bojovat a náš městský obvod ochránit, co nejdéle to půjde. Evakuace je povinná!!! Předpokládáme, že bude trvat minimálně 24 hodin, pokud se nám podaří vodu udržet za provizorním navýšením. Během několika desítek minut v závislosti na vývoji povodňové situace bude následovat řízená evakuace i pro zůstávající mužské obyvatelstvo," uvedl Lefner.

V obvodě budou přistaveny evakuační autobusy, lidé ale mohou odjet i vlastní dopravou na evakuační místo na Černé louce. Starosta vyzval obyvatele, aby z ohroženého území odvezli svá auta. „Vezměte si s sebou evakuační zavazadlo, minimálně nezbytné dokumenty, léky a peníze," vyzval starosta.

Více než stoletá voda na Odře

Od sobotního večera hasiči i obyvatelé obvodu u řeky Odry rozšiřovali a navyšovali ochranný val. „Naplnila se predikce, je tu více než stoletá voda. Zvýšená hráz, kterou během soboty a dnes postavili, již zachránila mnohé, ale do kulminace stále ještě chybí centimetry. Hráz bude muset čelit vodě několik hodin, doufáme, že práce nebyla marná," uvedl náměstek ostravského primátora Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

Při ničivých povodních v roce 1997 patřila Nová Ves k nejpostiženějším ostravským obvodům. Voda tam dosahovala místy až osmi metrů. Pod vodou byla prakticky celá čtvrť a voda se tam držela několik týdnů. Mnoho domů pak muselo být zbouráno, další byly poškozeny.

Národní dopravní informační centrum

Kvůli záplavám se muselo evakuovat Národní dopravní informační centrum, které informuje o situaci na silnicích. Z Ostravy se přesouvá na Novojičínsko.

Evakuační centrum na Černé louce

Ostrava zřídila evakuační centrum v prostorách výstaviště Černá louka v centru města. Lidé se odtud budou přesouvat do nouzového ubytování, město může využít například vysokoškolské koleje. Novinářům to sdělila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná

„Lidem, kteří nemohou nyní obývat domácnost v důsledku jejího zaplavení a směřují do evakuačního centra, doporučujeme, je-li to možné, vzít si doklady a evakuační zavazadlo s potřebnými věcmi pro několik příštích dnů. Lidé mohou žádat o informace i pomoc prostřednictvím Zelené linky Městské policie Ostrava 800 199 922," uvedla mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Brunec, Jan Tatarčík, Jakub Markovič

Štítky Ostrava, Nová Ves, záplavy, evakuace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostravská Nová Ves se evakuuje. Odra výrazně přesáhla hranici stoleté vody, přetéká hráze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.