Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Do Krnova míří konvoj s hmotnou pomocí, Opava je horší než v roce 1997. Zbytek kraje se pomalu zlepšuje

Situace v Moravskoslezském kraji se pomalu zlepšuje. Nádrže, jejichž retenční zásoba byla na počátku deštivých dnů 120 milionů krychlových, zafungovaly. Momentálně jim zůstává kapacita o objemu zhruba 40 milionů krychlových, uvedl moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO). Nejkritičtější momenty dnes zažívá Krnov, Opava a Bohumín.

Do Krnova míří konvoj s pomocí

Do zatopeného města na Bruntálsku zamíří konvoj s pomocí. Poveze potravinu, pitnou vodu i paliva. Zásoby do odříznutého města povezou nákladní Tatry, které dokážou projet hlubokou vodou.

To město je odříznuto ze všech stran, není možné ho normálně zásobovat. Předpokládám ale, že ty Taty, které jsou schopny se brodit až po kabinu, to zvládnou,” řekl hejtman. Pokud by to nešlo, má kraj i plány B a C.

Na Krnov nezapomínáme. Budeme situaci řešit tak, abychom obyvatelům pomohli. A pokud by se stalo, že by voda dál stoupala, jsme připravení i na evakuaci celého města," doplnil Bělica.

Problémy má nemocnice, evakuuje kritické pacienty

S problémy se v zaplaveném městě potýká také nemocnice. Ještě ráno se v ní operovalo, nyní musí letecky přepravovat pacienty s řízenou ventilací do ostatních krajských nemocní.

Voda ráno vytekla do sklepů, zařízení celý den běželo na naftovém generátoru. Pokud by selhal, kraj sežene alternativní zdroj energie i potřebná paliva.

S dobrovolnými hasiči se převrátila cisterna

Dobrou zprávou je, že Opava a Opavice v okolí města postupně klesají. Jejich soutok se v době kulminace nepotkal.

Vrtulníky během neděle zachránily celkem 42 lidí. Bylo mezi nimi i pět dobrovolných hasičů, se kterými se při záchraně krnovských občanů utrhla krajnice. S týmem se převrátila cisterna o hmotnosti pětadvaceti tun, skončila pod vodou. Hasičům se podařilo vylézt na střechu a dovolat se letecké pomoci.

Situace na Opavsku je horší než v roce 1997

Do Opavy míří speciální odřad pro záchranu z vody. Tým z Karlovarského kraje tvoří 32 lidí. „Povodně na Opavsku jsou mnohem horší než v roce 1997, a to ještě nejsme u konce. Podle ČHMÚ a Povodí Odry se už ale blížíme ke kulminaci, nárůsty by měly být pouze v řádech centimetrů,” uvedl hejtman.

Bělica doplnil, že zaznamenali defekty v povodňových valech na Opavou. Pokus o jejich opravu se nezdařil. Dramatická je situace na Ratibořské. Voda je dlouhodobě na hraně mostu, přelévá ho. „Na Hlučíně se voda dostala přes hráz, ta ale zatím drží,” uvedl.

Těšín se zlepšuje, v Bohumíně pořád protestují

Nejhorší rozlivy zažilo Bohumínsko. Těšín zažil krušné chvíle, v průběhu odpoledne ale přišly dobré zprávy. Lidé se dokonce vrátili do svých domovů. Hladina Olše klesá. Práci hasičům a policistům komplikují hlavně lidé z Bohumína. Nevěří informacím a odmítají evakuaci, pak ale chtějí být prioritně zachráněni.

Třebovice drží

Elektrárna v Ostravě-Třebovicích se prozatím drží, řekl hejtman. „Může to jít z minuty na minutu. Během mé návštěvy voda zaplavila sklepy pod technologií, které mají rozlohu dvou fotbalových hřišť. Čerpadla nestíhala. Dvacet čísel je už i ve fabrice. Pokud by Třebovice vypadly, energetici jsou schopni je nahodit do tří dnů,” popsal Bělica.

Nová Ves má mobilní hráz, záchrana životů je prioritou

V Nové Vsi integrované složky postavily mobilní hráz, která zatím drží. Tok kulminuje už jen v jednotkách centimetrů. Primátor Dohnal (ODS) nařídil v místě evakuaci, záchrana životů je prioritou. Problematický je také propustek na ulici Chemická. Prosakuje. Pokud by nevydržel, oblast čekají záplavy.

Zbytek kraje se zlepšuje

Dodávka pitné vody, zásob a léků míří také do Široké Nivy na Bruntálsku. Obec je kompletně odříznutá od světa. Na Frýdecko-Místecku krizový štáb eviduje zlepšení na celém území. Stavy toků se podstatně zlepšily také na Novojičínsku. Stabilní je také Karvinsko, včetně Petrovic. Bez proudu je podle informací ČEZu momentálně 85 tisíc domácností.

Pršet bude minimálně, slibují meteorologové

Ředitel ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Petr Tušil potvrdil, že horní části toků klesají. „Dnes už by v regionu pršet nemělo. V Beskydech zítra spadne 25 milimetrů, v Jeseníkách 30-40 a ve zbytku kraje do 15 milimetrů. Výrazné vzestupy řek to nezpůsobí,” sdělil.

Opava a Opavice v Krnově už nerostou, tok setrvává i na Opavsku. Odra ve Svinově mírně narůstá, kulminace nastane kolem nedělní deváté hodiny. Bohumín bude kulminovat kolem druhé ranní.

Škody na majetku a pondělní výuka

Ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař označil úsek Krnov - Bohumín za základní frontu boje s povodněmi. Hasičům, kteří mají ve frontě tisíce žádostí o zásah, pomáhají také vojáci. Budovy zartím nepadají, stavy budeme zjišťovat v průběhu noci,” doplnil Bělica.

O všech školách, jejichž zřizovatelem je kraj, rozhodují ředitelé. Od hejtmana dostali kompetenci vyhlásit ředitelské volno až na pět dní.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS MSK

Štítky Opava, Krnov, Moravskoslezský kraj, okres Opava, okres Bruntál, Josef Bělica, Bohumín, Český hydrometeorologický ústav, Těšín, Třebovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Krnova míří konvoj s hmotnou pomocí, Opava je horší než v roce 1997. Zbytek kraje se pomalu zlepšuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.