Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Většina moravskoslezských toků má kulminaci za sebou, začínají klesat. Patnáct obcí vyhlašuje druhý stupeň

Všechny toky kromě Odry v Bohumíně mají sestupnou tendenci. Hladiny řek tedy začínají postupně klesat. Podle vodařů je letošní povodeň co do množství vody intenzivnější, než velká povodeň v roce 1997. V části kraje klesla povodňová aktivita na druhý stupeň.  

Apel na výstavbu přehrady v Nových Heřminovech

Dosah povodní by byl letos významně mírnější, pokud by byla vybudována přehrada v Nových Heřminovech. „Prosím, poučme se. Pokud by stála vodní nádrž Nové Heřminovy, byla by situace v našem kraji diametrálně odlišná. V Opavě by se pravděpodobně řeka nevylila z břehů vůbec, v Krnově by byla situace výrazně klidnější. Proto apeluji, tuto přehradu na řece Opavě náš kraj potřebuje," apeloval hejtman Josef Bělica (ANO).

Proces blokují aktivisti

V oblasti stále není hotové majetkové vypořádání, jedná se o jeden soukromý pozemek a další obecní pozemky. „Není možné, aby hrstka občanů blokovala veřejný zájem deseti tisíců domácností. Po zkušenostech z posledních hodin zdůrazňuji, že je potřeba stavbu opravdu realizovat, a to i za cenu vyvlastnění. Povodí Odry už připravuje dokumentaci pro stavební řízení, snad se poučíme, projekt se konečně pohne a nová nádrž bude naše občany v budoucnu chránit a zajistí jim bezpečí,“ řekl hejtman.

Druhý stupeň povodňové aktivity

Povodňová komise s ohledem na zmírnění aktuální situace dnes dopoledne v patnácti obcích s rozšířenou působností odvolala 3. stupeň povodňové aktivity a vyhlásila tam 2. stupeň. Ve zbylých obcích stále 3. stupeň povodňové aktivity platí, jedná se Bruntál, Krnov, Kravaře, Hlučín, Ostrava, Bohumín a Opava.

Lidé se zajímají o kvalitu pitné kohoutkové vody, vodárny ubezpečují, že dodávaná voda z veřejných řadů je bez závad.


 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Povodí Odry

Štítky Moravskoslezský kraj, Povodí Odry, přehrada, povodeň, opatření, Nové Heřminovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina moravskoslezských toků má kulminaci za sebou, začínají klesat. Patnáct obcí vyhlašuje druhý stupeň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.