Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Velká voda zaplavila chov 35 tisíc slepic na Bruntálsku, část drůbeže uhynula

Na Bruntálsku byl zaplavený chov slepic, ve kterém se nacházelo zhruba 35 000 nosnic, část jich uhynula. Jde o chov s produkcí konzumních vajec ve Městě Albrechtice. Informaci v neděli odpoledne novinářům poskytla Státní veterinární správa (SVS). Přesný počet uhynulých slepic zatím správa nemá k dispozici. Veterináři také evidují i další komplikace v souvislosti se záplavami, například zatopená jatka nebo pstruhařství. V případě úhynů doporučuje správa chovatelům kontaktovat krajské správy, které zajistí bezpečnou likvidaci těl v asanačním podniku.

Podle veterinářů voda zaplavila dvě haly, utopily se především slepice v klecích ve spodních řadách. „Panovaly obavy, že v důsledku výpadku ventilace dojde k udušení i u drůbeže ve vyšších řadách. Podle informací z dnešního dne však nebyly úhyny nosnic v horních řadách tak masivní, jak se předpokládalo," řekl za SVS Petr Majer. Uhynulá drůbež bude vynesena a odvezena do asanačního podniku, doplnil.

Správa dnes řešila také zatopená jatka v Českém Těšíně, v době zatopení se na jatkách ale nenacházela žádná živá zvířata. „Bylo zde však zatím blíže nespecifikované množství živočišných produktů. V současné době probíhá pod dozorem veterinárních inspektorů jejich vynášení a následně proběhne jejich neškodná likvidace v asanačním podniku," upřesnil Majer.

Veterináři na krizových linkách zaznamenávají i další případy, z více regionů mají například nahlášená zaplavená pstruhařství. „Z některých míst jsou hlášené případy ohrožení a nutné evakuace zvířat kvůli povodni, například ovcí či koní," doplnil Majer.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Bruntálsko, záplavy, slepice, zvířata, úhyn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká voda zaplavila chov 35 tisíc slepic na Bruntálsku, část drůbeže uhynula  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.