Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

V evakuačních centrech zůstává 560 lidí. Třetí stupeň povodňové aktivity končí v Opavě a Hlučíně

V Moravskoslezském kraji zůstává v evakuačních centrech po ničivých povodních 560 lidí, kteří se zatím nemohli vrátit domů. Z nich 400 je v Ostravě. Od dnešní desáté hodiny bude odvolán 3. stupeň povodňové aktivity v Opavě a Hlučíně. Během dneška vody ještě klesnou, hladiny vod budou jen na 1. stupni, což už je pouze stav bdělosti, nikoli povodeň samotná. Policie nově uzavřela důležitou silnici I/45 mezi Krnovem a Bruntálem. Komunikace je podemletá. Provoz na ní je momentálně nebezpečný.

Kromě 90 hasičských jednotek z Moravskoslezském kraji působí také odřad z Královéhradeckého kraje s velkokapacitními čerpadly ve Starém Bohumíně, dále 6 skupin hasičů z Jihomoravského kraje pomáhá v Krnově a ve Vrbně pod Pradědem, kde odčerpávají vodu z menších objektů. S velkokapacitním čerpadlem přijel i odřad z Plzeňského kraje, působí v Bohumíně. V kraji je zapojeno celkem devět velkokapacitních čerpadel.

Kam s mršinami?

„Jednou z dílčích činností krajských hasičů je i manipulace s uhynulými zvířaty, která jsou bohužel jedním z důsledků ničivých povodní. V těchto úkonech budou významně vypomáhat dobrovolní hasiči. Chci všechny občany upozornit, aby byli z hygienických důvodů velmi opatrní, když by chtěli mrtvá těla odklízet sami. Rozhodně je potřeba používat ochranné pomůcky, které budou k dispozici na obecních úřadech. Mršiny je nutné odevzdávat výhradně v kafileriích, které je zpracují. Děkujeme zařízení v Mankovicích, které bude uhynulá zvířata přijímat zdarma, právě tam budou hasiči mrtvá zvířata svážet,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO).

V celém kraji funguje humanitární pomoc, při které hasiči Moravskoslezského a Olomouckého kraje využívají i vrtulníky. „Ze vzduchu bylo zatím dodáno 18 tun potřebného materiálu, 6 tun bylo dopraveno na Bruntálsko, 12 tun na Jesenicko. Nadále platí výzva směrem k veřejnosti, že jsou vítané nejen základní potraviny a kosmetika, ale také odklízecí pomůcky a nářadí. To vše je stále nedostatkovým zbožím. Prosíme, než materiální pomoc na sběrná místa a do potravinových bank ponesete, ověřte si, co je potřebné a co naopak není. Usnadníte tím celý proces koordinace humanitární pomoci,“ vysvětlil hejtman kraje Josef Bělica a vyzval občany, aby humanitární pomoc nosili na krajské sběrné místo v Ostravě-Porubě na Střední škole prof. Zdeňka Matějčka v ulici 17. listopadu. Sběrných míst je v kraji několik, informují o nich jednotlivé obce na svých stránkách.

Významnou pomoc při řešení následků povodní zajišťuje v Moravskoslezském kraji také Armáda ČR. „Stovka vojáků už v Opavě provádí úklidové práce ve veřejných budovách. Dalších 140 vojáků během dneška přijede z Vyškova, Přáslavic a Bechyně, budou k dispozici v Krnově, Branticích a Zátoru. Do kraje kvůli poničeným mostům míří vojenská rekognoskační skupina a specialista z Univerzity obrany, aby posoudil možnosti výstavby dřevěných konstrukcí jako náhradních mostů,“ řekl hejtman kraje Josef Bělica.

Nově uzavřená silnice

Policie nově uzavřela důležitou silnici I/45 mezi Krnovem a Bruntálem. Komunikace je po ničivých povodních podemletá. Provoz na ní je momentálně nebezpečný. Kdy bude opět otevřena, není jasné. Novinářům to dnes řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

„Mysleli jsme, že zůstane otevřena alespoň pro jednotky Integrovaného záchranného systému. Nakonec není možné ani to. Mohou tam jen osobní auta,“ uvedl Kužel.

Ohodnoť článek

Foto Jan Král | Zdroj ČTK, Moravskoslezský kraj

Štítky Moravskoslezský kraj, Krnov, povodeň, čerpadlo, Josef Bělica, okres Bruntál, humanitární pomoc, sběrný dvůr, Bohumín, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V evakuačních centrech zůstává 560 lidí. Třetí stupeň povodňové aktivity končí v Opavě a Hlučíně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.