Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

FOTO: Kočky v muzeu v Bohumíně už nedohráli. Film vystřídala záplava

V neděli dopoledne dávali v bohumínském kině v kulturním domě v centru města dětský film Kočky v muzeu. Dopromítat už jej nestihli. „Hasiči nás varovali, že se na centrum valí povodňová vlna. Promítání jsme přerušili a poslali děti i s jejich rodiči domů,“ říká Karel Balcar, ředitel městské kulturní organizace K3 Bohumín, která v Bohumíně provozuje kulturní dům s kinem a knihovnu. 

Bohumín už zažil spoustu záplav, jenomže tentokrát si voda našla cestu až do samého středu města. „Sál kina v kulturním domě naštěstí zaplaven nebyl, zato sklep ano. Stejně tak byla zaplavena centrální knihovna u radnice. Voda natekla zhruba do výše 15 centimetrů, naštěstí jsme dolní police stačili ještě před přicházející povodní vyklidit,“ pokračuje Balcar.

Cyklostezka zmizela

Bohumín a jeho jezera, Vrbické a Kališovo, patří k oblíbeným cílům nejenom  ostravských cyklistů a plavců. Ve čtvrtek se už dalo z centra Ostravy dojet po cyklostezce podél klesající Odry bez větších nesnází až k Vrbickému jezeru, část mol, která slouží v létě ke slunění, byla pod vodou. Za Vrbickým jezerem však čekalo na cyklisty nemilé překvapení – část cyklostezky zcela zmizela a vystřídalo ji rozpínající se jezero. Pokračovat dál se tak dalo jedině po silnici středem Vrbice. Na silnici však vládl velmi hustý provoz, byla sem svedena doprava ze stále zatopené nedaleké dálnice. 

Domy podél cesty ve Vrbici byly vytopeny, lidé z nich vynášeli věci na vyhození, hasiči čerpali vodu ze sklepů a ze zahrad. Domy byly obklopeny obrovskými hromadami vynášených zatopených věcí ve Vrbici, Starém Bohumíně i Kopytově. Ohromné množství vyneseného odpadu bylo i před paneláky a dalšími bytovými domy v centru města. Lidé vyhazovali velké lednice, pračky, nábytek, televizory i dětské hračky nebo sekačky na trávu. To vše bylo ještě nedávno ve vodě. Na centrálním bohumínském náměstí T. G. Masaryka hasiči stále čerpali vodu ze sklepů. Silnice v Kopytově vedoucí ke Kališovu jezeru byla zatopena a kdo chtěl pokračovat dál, musel se přebrodit. I zde se hasiči snažili pomocí čerpadel dostat vodu ze silnice pryč. Břehy Kališova jezera, oblíbeného výletního cíle, pokrylo bahno. Pole i louky v Kopytově a ve Starém Bohumíně zmizely, zalila je voda. Okolní restaurace byly zavřené. I před nimi se kupily hromady promáčeného odpadu. 

30 tisíc knih do patra

Město bylo částečně stále bez elektřiny. Místní radnice proto ve spolupráci s hasiči umístila benzínové agregáty vyrábějící elektřinu právě do kulturního domu. „Lidé si sem přicházejí nabíjet své mobily a power banky,“ vysvětloval Karel Balcar. Otevřeno měli od osmi hodin od rána do osmi hodin do večera. Velký úklid museli zaměstnanci K3 Bohumín provést v posledních hodinách nejenom v kulturním domě a zejména v jeho sklepě, ale i v centrální knihovně, kde vynesli zhruba 30 tisíc knih do prvního patra tak, aby se přízemí mohlo začít vyklízet a vysušovat.

 „Myslím, že v pondělí už centrální knihovnu běžně otevřeme, jen budou všechna oddělení v jednom prvním patře. A v kině v kulturním domě slavnostně obnovíme provoz ve středu, a to inaugurací univerzity 3. věku. Pak už budeme promítat filmy a hrát divadlo jako obyčejně,“ doufal Karel Balcar, že během příštího týdne se už kulturní život v povodní poznamenaném městě vrátí zase zpátky do svých kolejí.


 

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Karvinsko, Bohumín, povodeň, kulturní dům, muzeum, sklep, knihovna, kino, záplavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Kočky v muzeu v Bohumíně už nedohráli. Film vystřídala záplava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.