Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Vojáci na severní Moravě a na Jesenicku postaví asi dvacet provizorních mostů

Armáda postaví v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, které postihly ničivé záplavy, zatím asi 20 provizorních mostů. Počet se může ještě zvýšit, armáda z krajů stále dostává požadavky. S výstavbou mostů začnou vojáci příští týden, prvním bude most v Bělé pod Pradědem na Jesenicku. Armáda o tom informovala v tiskové zprávě.

V pondělí 30. září naloží vojáci mostní díly ve skladu Státní správy hmotných rezerv (SSHR) v Soběslavi, poté se přesunou do Jeseníku, kde bude mít tým dočasné zázemí. Konvoj může mít až 25 vozidel, některá povezou nadrozměrné náklady, proto je bude doprovázet vojenská policie.

V úterý 1. října ženisti začnou stavět dočasný most v Bělé pod Pradědem. Bude měřit 21 metrů a stavba bude trvat jeden až dva dny. Pořadí výstavby armáda sestavila podle priorit kraje.

„Právě proto začínáme se stavbou mostního provizoria v Bělé pod Pradědem, protože propojí obec s místní vodárnou, která potřebuje opravit," uvedl Pavel Maňas z ženijní katedry Univerzity obrany.

První požadavky na dočasné mosty armáda dostala 19. září. Poté sestavila tým ženistů a vojenských geodetů pod vedením Maňase, který udělal průzkum v postižených oblastech a navrhl stavbu provizorních mostů ze zásob SSHR. Tento týden ženisté pracovali na projektové dokumentaci a seznamovali s ní starosty obcí a správce komunikací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením města Albrechtice

Štítky Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, armáda, vojáci, stavby, most, povodně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojáci na severní Moravě a na Jesenicku postaví asi dvacet provizorních mostů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.