Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Po červené ze Svinova do Bohumína. Oblíbená turistická trasa místy už není

Povalené hraniční kameny, nově vzniklé štěrkové náplavy, odplavené rybářské přístřešky, bláto, spousty říčního písku, ale hlavně zmizelé části oblíbené turistické trasy. Před 13. zářím, kdy se řeka Odra rozvodnila, se po jejích březích dalo po červené turistické značce dojít nebo dojet na kole pohodlně z Ostravy až do Starého Bohumína.

Nyní to lze s trochou snahy také. Ale musí se opatrně, často je zapotřebí překonávat nečekané překážky, části trasy jsou nadobro pryč, místo nich teče řeka nebo zde vznikly prudké břehy, jinde voda vymlela hluboká koryta. Někde ještě stojí tabule s nápisy povodeň, zákaz vstupu. Ty už v panujících slunečných podzimních dnech tři týdny po povodni nikdo nerespektuje.

Pěkné počasí vyhání Ostravany ven, aby zjistili, jaké stopy povodně zanechaly na jejich oblíbených výletních trasách. Na mnoha místech jsou tato místa k nepoznání.

Protržená hráz

Tabule zákaz vstupu stojí také na trase pod svinovskými mosty na pravém břehu řeky Odry. Tabuli lze jednoduše obejít a vydat se směrem po proudu, po červené turistické značce na Bohumín. Kousek za svinovskými mosty voda část stezky zcela urvala, po pár stovkách metrů už chybí úplně velká část hráze. Právě tady, u soutoku řek Opavy a Odry, se hráz protrhla a povodeň tak vtrhla s nečekanou silou až do Mariánských Hor a Přívozu.

Dnes jsou v místě všude pytle s pískem, pásky se zákazem vstupu a těžká technika připravená hráz opět postavit. I dál směrem na Přívoz jsou hráze různě podemleté, stopy po povodni jsou patrné všude.

Cyklostezka zmizela 

Před povodněmi se dalo projít a projet na kole po cyklostezce pod mostem z Přívozu do Petřkovic. Místo tohoto úseku je už jen veliká kaluž. Cyklostezka pod mostem zmizela úplně. Pěší a cyklisté nyní s velikým rizikem musí překonávat velmi frekventovanou Hlučínskou ulici, aby mohli dál po červené značce pokračovat do Hornického muzea. 

Další nečekané pohledy čekají na pěší a cyklisty v oblasti Koblovských jezer. Tato část Koblova byla celá pod vodou. Už na cestě k jezerům je značka zákaz vjezdu pro cyklisty s upozorněním na objížďku po hlavní silnici. Všechno u jezer pokrývá bahno, v okolí se povalují zbytky rybářských přístřešků i různě poházené loďky. Z mostku, přes který pěší a cyklisté překonávali Koblovský potok, zbylo jenom torzo. V blátě leží tabule varující před možným pádem stromů kvůli výskytu bobrů. Překonat se poblíž zničeného mostku potok bahnitým korytem dá, ale chce to jistou dávku opatrnosti a obratnosti.

Slalom a vodník

Největší změny Odra připravila v úseku mezi Antošovickou lávkou a Starým Bohumínem. Tady zmizely celé úseky turistické trasy. Voda břehy, po kterých trasa vedla, odnesla. Místo nich teď teče řeka, lemují ji velké štěrkové náplavy. Všude u břehů jsou několikametrové nánosy bahna i odpadků, cestu křižují vyvrácené stromy. Některé s červenou turistickou značkou na kmeni.

Na jedné z hroudy naplavenin před Starým Bohumínem je cedule s nápisem SLALOM OSTRAVA, který sem Odra přinesla až od vodních slalomářů u slezskoostravské Loděnice. K ceduli připlula bůhví odkud i soška vodníka. Povodeň nevydržel ve vzpřímené poloze ani červenobílý hraniční kámen, upozorňující, že za řekou začíná Polsko. I on se pod tíhou vody celý vychýlil.


 

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, povodně, Bohumín, Svinov, Odra, škody, turistika, volný čas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po červené ze Svinova do Bohumína. Oblíbená turistická trasa místy už není  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.