Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Poruba bude mít odlehčovací službu. Uleví lidem, kteří se starají o blízké se sníženou soběstačností

V Ostravě-Porubě by se v roce 2026 měla otevřít budova, kde bude takzvaná odlehčovací služba. Pomůže hlavně lidem, kteří v domácím prostředí pečují o lidi se sníženou soběstačností. Díky odlehčovací službě si budou moci pořádně odpočinout. Projekt vyjde asi na 39 milionů korun.

„V obvodě nabízí sociální služby Centrum sociálních služeb Poruba, které však v současnosti nemá k dispozici volné prostory, kde by odlehčovací služba mohla být realizována. Ale to se brzy změní. V areálu zmíněné příspěvkové organizace na ulici Průběžná začala stavba potřebného zázemí," vysvětlil mluvčí obvodu Martin Otipka

Poptávka po této službě je v celé Ostravě obrovská. Primárně poslouží obyvatelům Poruby. Pokud zůstanou volné kapacity, pak také lidem z dalších ostravských obvodů, případně zbytku Moravskoslezského kraje.

Nový jednopodlažní objekt nabídne šest jednolůžkových a jeden dvoulůžkový pokoj, ve kterých může být ubytováno osm osob. „Budova bude kompletně bezbariérová. A jako u většiny ostatních našich investic klademe důraz i na její ekologičnost. Proto bude mít zelenou střechu, fotovoltaiku a retenční nádrže, které poskytnou užitkovou vodu,“ popsala místostarostka Poruby Petra Brodová (ANO).

První klienti by mohli službu začít využívat v roce 2026. Budou mít nejen ubytování a celodenní stravu, ale profesionální personál jim pomůže třeba při osobní hygieně nebo zajistí sociálně terapeutické činnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Ateliéru Chválek

Štítky Ostrava, Poruba, sociální služby, pomoc, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poruba bude mít odlehčovací službu. Uleví lidem, kteří se starají o blízké se sníženou soběstačností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.