Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 20. října 2024  |  Svátek má Vendelín
Bez reklam

Cítíte se v Ostravě bezpečně? Město prostřednictvím dotazníku mapuje nebezpečné lokality

Krajská metropole se snaží zjistit, v jakých lokalitách se obyvatelé necítí bezpečně. Výsledky dotazníkového průzkumu chce využít při plánování opatření pro zvýšení bezpečnosti. Kromě Ostravanů se mohou zapojit i lidé, kteří v Ostravě dlouhodobě pobývají, pracují nebo studují a je jim více než 15 let.

Průzkum společně s městem připravil tým odborníků z Univerzity Palackého v Olomouci. Jeho cílem je zjistit, nakolik se lidé v Ostravě cítí bezpečně, která místa považují za problémová, a porovnat tyto výsledky se záznamy Policie ČR, tedy s takzvanou evidovanou kriminalitou.

„Setkáváme se se situací, kdy místa, kde se lidé necítí bezpečně, nekorespondují s územími, kde statistiky definují vyšší četnost trestního jednání. Názory respondentů jsou tak pro nás informací pro další opatření k zajištění bezpečnosti,“ uvedl vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Zdeněk Živčák.

Pro magistrát analýza poslouží jako podklad k plánování aktivit v oblasti prevence kriminality. Šetření naváže na obdobný výzkum z roku 2018. Výsledky budou zpracovány formou specifických map a doporučení pro město.

„Každý účastník průzkumu jednoduše označí na mapě města místo, ke kterému se chce vyjádřit. Poté vybere z připravených bodů důvody, kdy a proč se na daném místě necítí bezpečně. Druhá část dotazníku obsahuje otázky na vnímání situace ve městě a v blízkosti bydliště. Délka vyplňování dotazníku závisí na každém respondentovi, záleží na tom, kolik míst se rozhodne označit a jak podrobně se vyjádří," popsala mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Ostravy

Štítky Ostrava, bezpečnost, pocitové mapy, průzkum, kriminalita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cítíte se v Ostravě bezpečně? Město prostřednictvím dotazníku mapuje nebezpečné lokality  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.