Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Do Třince dorazí bývalý studentský vůdce i vyšetřovatel válečných zločinů. Festival svobody připomene 35 let od sametové revoluce

Festival svobody připomene v Třinci 35 let od sametové revoluce. Na akci, která má ukázat význam demokratických hodnot a svobody projevu, vystoupí například vyšetřovatel válečných zločinů Vladimír Dzuro či bývalý studentský vůdce Martin Mejstřík. Festival se bude konat v prostorách třinecké knihovny 22., 23. a 25. listopadu. Za pořadatele to dnes řekla Adéla Majerová.

„Festivalem svobody v knihovně slavíme události před pětatřiceti lety. Ale nejen to. Poselstvím a cílem festivalu je potřeba neustále a naléhavě připomínat hodnoty, které jsou pro naši společnost klíčové. Patří k nim nejen demokracie a svoboda, či také kultivovaná společenská komunikace," řekla ředitelka Knihovny Třinec Martina Wolna.

Dodala, že Festival nabídne pohled do minulosti i přítomnosti, kdy se organizátoři zaměří na to, jakým způsobem se s principy svobody a spravedlnosti společnost vypořádává dnes a jak se vyrovnala s viníky totalitní minulosti.

Festival zahájí podcast Jindřicha Šídla a Jana Dobrovského, kteří svým specifickým pohledem přiblíží nejen výročí sametové revoluce. Následující den se v knihovně představí vyšetřovatel válečných zločinů v bývalé Jugoslávii Vladimír Dzuro, odbornice na odhalování internetových predátorů Natálie Terčová či bývalý studentský vůdce sametové revoluce v roce 1989 Martin Mejstřík, který nabídne autentické svědectví o cestě ke svobodě.

Vystoupí také lékař a účastník misí Lékařů bez hranic Tomáš Šebek, právník a kriminolog Jakub Drápal. „Festival vyvrcholí diskuzemi a debatami, které ukážou, že i 35 let po revoluci je naše demokracie živá a svobodná, i když neustále čelí novým snahám o její rozbití," řekla Majerová. Poslední den festivalu vystoupí herec Ondřej Vetchý a také koordinátor strategické komunikace státu Otakar Foltýn.

„Festival svobody bude celý listopad doprovázet výstava Paměť národa v Moravskoslezském kraji. Bude k vidění na náměstí T. G. Masaryka v Třinci. Představí události dějin 20. století v našem regionu prostřednictvím životních příběhů našich spoluobčanů, které natočili dokumentaristé ve studiu Paměti národa," řekla Majerová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením UNESCO

Štítky Karvinsko, Třinec, sametová revoluce, historie, 1989

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Třince dorazí bývalý studentský vůdce i vyšetřovatel válečných zločinů. Festival svobody připomene 35 let od sametové revoluce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.