Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Tisícovka vojáků pomůže s odklízením následků povodní i během listopadu, rozhodla vláda

Vláda ve středu na návrh ministerstva obrany prodloužila nasazení vojáků k likvidaci následků zářijových povodní, do konce listopadu jich může pomáhat až 1000, potvrdil mluvčí ministerstva David Polák. Kabinet už 16. září na mimořádné schůzi schválil nasazení až 2000 vojáků a techniky k likvidaci následků povodní, mandát platil do konce října.

„Návrh odráží to, že nejakutnější krize v souvislosti s povodněmi již opadla, a proto tisíc vojáků představuje dostatečný počet k nasazení," uvedl mluvčí. Vojáci by podle něj měli pomáhat zejména se stavbou mostních provizorií. Konkrétní místo nasazení se pak bude odvíjet od potřeby a žádostí hejtmanů a operačních středisek Hasičského záchranného sboru ČR, uvedl Polák.

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) řekl, že prodloužení pobytu vojáků v regionu vítá. „Jsem za to rád, protože jsme o to žádali. Dneska jsem mluvil s paní ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) takže jsem to konzultovali, i ten počet," uvedl Bělica. Dodal, že v případě, že pomoc vojáků bude nutná i po konci listopadu, je připraven o prodloužení jejich pobytu opět požádat.

„Komunikuji se starosty a budeme to řešit dál, ale zatím je to dostatečné," uvedl hejtman. V regionu podle něj působí necelých 400 vojáků. Aktuálně jsou nejvíce potřební při stavbě mostů a mostních provizorií. Vojáci jsou v regionu ubytováni v obcích či jejich blízkosti, kde pomáhají a je pro ně rovněž zajištěna strava.

Ministerstvo minulý týden uvedlo, že se při pomoci regionům zasaženým povodněmi dosud vystřídalo asi 4000 vojáků, z toho 168 příslušníků aktivní zálohy. V první dnech povodní se zapojily především posádky vojenských vrtulníků, nejvíce vojáků pak bylo podle ministerstva nasazeno 7. října. „A to 1246, k dispozici měli 324 kusů techniky," uvedl úřad.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Armády ČR

Štítky Moravskoslezský kraj, záplavy, vojáci, armáda, škody, úklid, mosty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisícovka vojáků pomůže s odklízením následků povodní i během listopadu, rozhodla vláda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.