Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Udržitelná móda ovládne na dva dny Ostravu. ReFashion a ReFashanda

Pátek a sobota 5. a 6. dubna patří na ostravském Výstavišti Černá louka udržitelné módě a všemu, co je s ní spojené. Návštěvníci dvoudenního festivalu pojmenovaného ReFashion mohou očekávat přednášky, besedy, kreativní dílny, ukázky udržitelné módy i módní přehlídky. Mluvit se bude o strážnickém modrotisku i o tradiční obuvi dávných beskydských horalů.

Letos se odehraje na Černé louce již třetí ročník tohoto festivalu, který je ohlasem na tragickou událost v roce 2013, kdy se v Bangladéši zřítila budova tamní textilní továrny. Zahynulo v ní 1130 osob. „V přímé reakci na tuto tragickou událost vznikla mezinárodní iniciativa Fashion Revolution v Londýně. Jejím cílem je zvýšit povědomí o tom, jak funguje módní průmysl a jaký negativní dopad přináší. Právě o to se v Ostravě již třetím rokem snaží festival udržitelné módy ReFashion, jehož součástí je i dvoudenní prodejně prezentační přehlídka ReFashanda,“ uvádí Veronika Břicháčková ze společnosti Černá louka, která festival pořádá.

V pátek je mimo jiné připraveno projektové dopoledne pro žáky základních a středních škol. Jednou z diskutujících se stane také ostravská designérka Vendula Beneš, která se udržitelné módě a upcyklaci /přeměně použitého oblečení/ věnuje.

„Diskutovat budeme se zakladateli internetového second handu BACK2GRAND o projekci estonského filmu Co se nenosí. Ten pojednává o módní návrhářce Reet Ausové využívající textil, který by běžně skončil na skládce, podobně jako další tisíce tun neprodaného nebo z módy vyšlého oblečení. Na závěr je pro studenty připraven kvíz s překvapením,“ popisuje podrobnosti Vendula Beneš.  

ReFashanda je podle ní unikátním festivalem. „Jsem ráda, že se rozšířil o celkový přístup k udržitelnosti, v Čechách je asi jedinou takovou akcí, když pominu Slow Days v Praze,“ doplňuje Beneš.

Páteční program vyvrcholí komponovaným programem O udržitelné módě, spojeným kromě jiného i s praktickým tvořením přímo na pódiu. V sobotu jsou na programu festivalu také návody na renovace nábytku nebo péče o přírodní zahrady. Vstupné návštěvníci neplatí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky móda, Ostrava, festival, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Udržitelná móda ovládne na dva dny Ostravu. ReFashion a ReFashanda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.