Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

FOTO: Jak se uklízí v Kunčičkách, v ne zrovna exkluzivní čtvrti

Na ulici Střádalů v ostravských Kunčičkách stojí stanový přístřešek, odkud starší obyvatelky čtvrti ze spolku Společná cesta organizují úklid okolních ulic. Akce nese název Společný úklid v Kunčičkách a má napodobit celorepublikovou akci Ukliďme Česko. Je úterý 9. dubna odpoledne a teploty překonávají veškeré rekordy.

Uklízet přicházejí hlavně místní děti, zapojují se i nájemníci zdejších domů. Nájemní domy patří společnosti Heimstaden, která kromě tří velkokapacitních kontejnerů připravila pro uklízející i pomůcky jako pytle na odpad nebo ochranné rukavice. Až děti spolu s dospělými kontejnery naplní, čekají na ně odměny.  Připraveny jsou bonbóny stejně jako párky na gril. Žíznivé děti si do garáže u přístřešku přicházejí pro rozlévané limonády. Řeší tradiční dilema, jestli žlutou, nebo červenou.

Dobré duše ulic

„Spolek Společná cesta jsme tady založili už v roce 2010,“ říká v garáži s rozlévanými limonádami Silvie Váňová, místopředsedkyně spolku a komunitní pracovnice Diecézní charity ostravsko-opavské. Je místní rodačkou a jednou z dobrých duší zdejších ulic. Spolek pro místní kromě pravidelného jarního úklidu pořádá i řadu dalších akcí – velikonoční veselí, maškarní bál nebo letní diskotéky pro děti. „Naší snahou je zapojit do společného života co nejvíce zdejších nájemníků a hlavně těch, kteří jsou tady noví. Aby se s námi starousedlíky sžili,“ říká Váňová.

Jsme v normě

Patrně nejdéle v Kunčičkách žijící obyvatelkou je další z organizátorek úklidové akce, Margita Horňáčková. S rodiči do Kunčiček přišla jako pětiletá, dnes je jí sedmdesát. „Jako děti jsme tady nesměly pomalu na trávník, neexistovalo, abychom si bez dovolení utrhli třešeň z místních stromů,“ vzpomíná na pořádky, které zde panovaly před desetiletími. Domy obývaly většinou hornické rodiny, za domy bývaly zahrádky, před domy květinové záhony. Devadesátá léta způsobila v kdysi poklidné čtvrti spoušť. „Masakr, devastace,“ charakterizuje Horňáčková dvěma slovy časy, kdy zdejší domy byly zprivatizovány. A současnost? „Teď už je to v normě. A doufáme, že bude ještě líp,“ usmívá se sedmdesátiletá žena a rozdává uklízejícím dětem ochranné rukavice a také bonbóny.

Co říká univerzita

Podle Kateřiny Piechowicz ze společnosti Heimstaden, která domy v Kunčičkách koupila před čtyřmi lety, prožívá čtvrť zásadní proměnu. V jedné její části byly celé ulice obytných domů komplexně opraveny, případně se ještě opravují. Bydlení s oplocenými zahrádkami láká hlavně mladé rodiny toužící po klidu. Na starousedlíky myslí firma taky. V druhé části čtvrti se snaží vypomoci právě při úklidových akcích nebo podporou neziskových organizací, které ve čtvrti působí. Například sedm desítek bytů přímo v Kunčičkách dává k dispozici neziskové organizaci Zázemí, která dále byty pronajímá problematičtějším klientům. Často jde o lidi s exekucemi, kteří nemají na zaplacení kaucí. S těmito klienty pak Zázemí dále pracuje.

„Zjišťujeme, že situace se tady skutečně zlepšuje. Přibývá lidí, kteří chtějí žít v pěkném prostřední. I když se to samozřejmě netýká všech,“ uvádí vedoucí organizace Zázemí Pavlína Chocholatá. To potvrzuje i Kateřina Piechowicz „Máme k dispozici výsledky průzkumu Ostravské univerzity o vlivu sociálního bydlení. Zlepšuje se docházka do škol dětí, stejně jako úspěšnost při hledání zaměstnání dospělých. Vše souvisí s tím, jak se prohlubuje sociální práce,“ argumentuje Piechowicz.

Kontejnery se plní

Kolem zatím pobíhají děti s pytli odpadků, které hází do připravených kontejnerů, Dva starší muži v reflexních vestách s námahou v panujícím vedru nakládají do kontejnerů starý rozbitý nábytek Jedním z dvojice těžce oddechujících je čtyřiapadesátiletý Zoltán Duna. Bydlí v sousední Bořivojově ulici a do čtvrti se přestěhoval před rokem z nedalekých Radvanic. „Jak se žije v Kunčičkách? Jde to, jsem tady spokojený,“ odpovídá velmi stručně Zoltán Duna na otázku a otírá si pot z čela. Kontejnery budou brzy naplněny a připravené párky poputují na gril.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky Kunčičky, kontejner, Česko, Heimstaden, čištění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jak se uklízí v Kunčičkách, v ne zrovna exkluzivní čtvrti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.