Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Svátek má Ema, Ostraváci míří v neděli na haldu

Dvakrát ročně pořádají turisté z Vítkovic hromadný výstup na ostravskou haldu Ema. Poprvé hned na Nový rok, a pak také v dubnu, kdy je svátek Emy. Ema už svůj svátek 8. dubna oslavila, ale pochod se vždy koná v následující neděli. Vzhůru na 315 metrů vysoký kopec v blízkosti ostravské zoologické zahrady tak vyrazí turisté v neděli 16. dubna.

Organizátoři akce na účastníky pochodu budou čekat pod vrcholem haldy od 9 do 13 hodin. V improvizovaném stánku jsou připraveni příchozím nabízet památeční diplomy, pro děti jsou nachystány sladkosti.

Ostravský Mount Everest

„Kolik v neděli přijde lidí? Nejvíce záleží na počasí. Odhaduji tak čtyři stovky,“ říká Herbert Schenker z Klubu českých turistů při SSK Vítkovice. Letos osmdesátiletého muže jeho přátelé s nadsázkou přezdívají titulem ředitel haldy Ema. Byl to on, kdo tradici pravidelných výstupů na ostravský kopec, který vznikal ve 20. až 60. letech minulého století z odpadní hlušiny z okolních dolů, zavedl.  První novoroční pochod pořádal Herbert Schneker se svými příteli z turistického oddílu už v roce 2006. Tehdy na něj přišlo 56 lidí. Na další, v roce 2007, jich bylo už 244. Zatím rekord si drží rok 2013, kdy na Emu vystoupalo 1065 novoročních chodců.

Organizátoři příchozí vždy pečlivě počítají, novoroční výstupy jsou obohaceny o speciální odznaky, kteří pokořitelé Emy dostávají. Na odznacích je nápis Halda Ema – ostravsky Mount Everest. Pokaždé s novým ročníkem a v jiné barvě. Na jaře, na svátek Emy, organizují turisté pochody od roku 2011. „Účast na jarních výstupech není zdaleka taková jako na těch novoročních,“ konstatuje Herbert Schenker.

Odměna? Především výhled

Zájemci o zdolání haldy mohou na Emu vyrazit například po žluté turistické značce od Divadla Antonína Dvořáka v centru města. Na vrchol vede také například naučná stezka od zoologické zahrady.

Největší odměnou bývá pro účastníky výstupu podle Herberta Schenkera jedinečný výhled na město. Vidět lze v těchto měsících odstavené vysoké pece a nekouřící komíny huti Liberty  a také nedaleké Beskydy. Samozřejmě, když vyjde počasí. Letos prvního ledna byl šedivý deštivý den, a tak organizátoři napočítali jen 171 příchozích a s nimi pouhých pět psů. Psi totiž začali počítat taky.

Nováčky mohou na Emě překvapit vrstvy kamení, ze kterých stoupá dým. Halda uvnitř od 60. let minulého století hoří, teploty v ní dosahují až 1500 stupňů Celsia. Díky teplu tak turisté mohou obdivovat teplomilnou flóru a tráva zde roste prakticky po celý rok.

Předpovědi na neděli 16. dubna jsou zatím více než dobré. Meteorologové v Ostravě slibují slunečný den s teplotami okolo 23 stupňů celsia.

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, Vítkovice, Antonín Dvořák, svátek, Klub českých turistů, Beskydy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svátek má Ema, Ostraváci míří v neděli na haldu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.