Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Městská policie Havířov má novou služebnu za 44 milionů korun

Strážníci městské policie v Havířově na Karvinsku mají novou služebnu. Vznikla rekonstrukcí budovy v Kubelíkově ulici v části Podlesí. Náklady na přestavbu byly 44 milionů korun a vybudování služebny patřilo k největším investicím města v loňském roce. Novinářům to dnes sdělila mluvčí magistrátu Rosalie Seidl Pokorná.

V objektu v minulosti sídlilo obvodní oddělení Policie České republiky, byl však už řadu let nevyužívaný. "Vedení města se tak rozhodlo, že vyhoví požadavkům městské policie a zřídí zde novou a moderní služebnu," uvedl náměstek primátora Ondřej Baránek (ANO).

Budova původně patřila Moravskoslezskému kraji, s nímž se město v roce 2021 dohodlo na bezúplatném převodu do jeho vlastnictví. Podle náměstka městská policie potřebovala vhodné prostory také kvůli centralizaci kamerového dohlížecího systému. Dosud totiž strážníci sídlili ve třech budovách v Karvinské a Balzacově ulici a v ulici Generála Svobody. V nové budově budou nyní soustředění všichni strážníci včetně preventistů.

"Z původního objektu zbyl pouze skelet. Interiér i exteriér budovy byl vytvořen zcela nově, podle technických, ekologických i energetických standardů dnešní doby. Proto bude na střešní konstrukci umístěna fotovoltaika, do jejíž baterie se budou moci ukládat energetické přebytky, které by měly pokrýt provoz celé budovy," uvedl náměstek primátora Bohuslav Niemiec (Spolu).

V přízemí budovy je recepce a jednací místnost pro občany, v prvním patře školicí centrum s kuchyní, posilovna a šatny. Ve třetím patře je dispečink a zázemí nové centrály kamerového systému pro Havířov.

S novým prostorem přichází i nové využití kamerového systému, uvedl ředitel Městské policie Havířov Bohuslav Muras. "Ve svých řadách již máme i civilní zaměstnance, kteří budou mít na starost dohled nad kamerovým systémem, který je modernizován. Některé z kamer již dokáží vyhledávat obličeje, registrační značky či podezřelé chování. Příslušný strážník bude pracovníky sledující provoz všech kamer na obrazovkách instruovat, na co se mají zaměřit," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MP Havířov

Štítky ČR, správa, policie, stavby, Havířov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská policie Havířov má novou služebnu za 44 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.