Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Ostrava chce tučňáky. Chystá pro ně luxusní bydlení

Během dvou let má vyrůst v ostravské zoo velká expozice pro 15 až 50 tučňáků. V nové expozici budou moci návštěvníci sledovat život těchto jedinečných ptáků i pod vodou. Takovou možnost zatím nenabízí žádná jiná zoologická zahrada v zemi. Cena expozice je odhadována na zhruba 150 milionů korun.

Pláže, skály, vodopád

Tučňáky dosud ostravská zoo od svého vzniku v roce 1951 nikdy nechovala a nyní jim chce vytvořit velmi komfortní prostředí. Součástí pavilonu bude velký bazén, pláže, umělé skály i umělý vodopád. „Kolem poloviny obvodu bazénu budou procházet návštěvníci a prosklenými průzory ve stěnách bazénu pozorovat tučňáky pod vodní hladinou,“ popisuje budoucí expozici ostravský primátor Jan Dohnal (ODS). Tučňáci v expozici mají být v těsném kontaktu s návštěvníky, odděleni pouze zábradlím a prosklenými průhledy.

Specialitou se má stát podmořská jeskyně, kde bude rovněž možné pozorovat pohyb tučňáků pod vodou. V této části jeskyně bude i velké akvárium s rybami. Z jeskyně pak návštěvníci mohou stoupat dvojramenným schodištěm na její střechu, která se stane vyhlídkou. Sledovat tučňáky půjde i z těchto míst.

Vedení města Ostravy i zoologické zahrady si od nové expozice slibují ještě větší atraktivitu ostravské zoo. Návštěvnost instituce v posledních letech láme rekordy.  Rekordní byl i loňský rok, kdy do zoo přišlo přesně 612 455 návštěvníků.

Jaký tučňák?

Tučňáky chce do Ostravy zoo dovézt z evropských zoologických zahrad. Zatím není jasné, zda v Ostravě budou tučňáci brýloví, nebo tučňáci magelánští původem z opačné strany atlantského oceánu. „Doposud jsme plánovali, že budeme chovat tučňáky brýlové, ohrožený druh hnízdící na pobřeží jižní Afriky. Nyní jsme ale byli osloveni koordinátorem chovu tučňáků, zda bychom místo tučňáka brýlového nezvolili příbuzného tučňáka magelánského. Chovatelsky jde o zcela srovnatelný a vizuálně velice podobný druh. V případě tučňáka magelánského se jedná sice o méně ohrožený druh v přírodě, ale je chován velmi málo. Tím bychom mohli pomoci rozšířit druh v lidské péči,“ uvádí ředitel zoo Jiří Novák. „Rozhodnutí padne v nejbližších týdnech po sérii konzultací s evropskými koordinátory chovu,“ dodává ředitel.

Nová expozice vyroste v momentálně nezastavěném místě, kde dříve stávaly výběhy tygrů. „Tento prostor se nachází v samém centru zoologické zahrady, kudy projde každý návštěvník, a proto je expozice tučňáků situována právě sem,“ vysvětlila náměstkyně ostravského primátora Hana Tichánková (ANO).

Se stavbou již souhlasila rada města Ostravy, nyní město začíná hledat zhotovitele. Stavět by se mělo začít již v září. Chod zoologické zahrady nebude během stavby nijak omezen.

Ohodnoť článek

Foto vizualizace, Jan Král

Štítky Ostrava, zoologická zahrada, plavecký bazén, bydlení, Zoologická zahrada Ostrava, vodopád

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Paskuda

Ostravska zoo tučňáky nechce, jen si je musí pořídit aby vyhovělo městu.Původně tam měli být nějací ploutvonožci .
Chválím pavilon na gibony a těším se na návrat tygrů.Obě tyto nové expozice, které ještě nejsou jsou už v plán cca 15let možná více.

Středa, 1. května 2024, 18:00Odpovědět

Ostrava chce tučňáky. Chystá pro ně luxusní bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.