Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Ostravská zoo má novou samici jaguarundi. Chovatelé doufají, že se po dvaceti letech dočkají mláďat

Ostravská zoologická zahrada má novou samici jaguarundi, která začátkem května dorazila z Itálie. Měla by vytvořit pár se zdejším samcem a oživit tak chov této kočkovité šelmy příbuzné gepardovi a pumě. Na webu zahrady o tom informovala její mluvčí Šárka Nováková.

Jaguarundi je malá kočka připomínající lasicovitou šelmu. Zoo Ostrava se chovu tohoto druhu věnuje od 90. let 20. století. Nová samice do Ostravy zavítala z italského Parco Faunistico La Torbiera.

 „Náš samec byl po úhynu samice dva roky nespárovaný. Odchovy jaguarundi se v zoologických zahradách celkově moc nedaří, a proto nebylo jednoduché pro něj získat novou partnerku. Nově dovezená samice je velmi mladá, ani ne roční. Momentálně je umístěná ve výběhu naproti Pavilonu indických šelem, kde si zvyká na nové prostředí,“ řekl inspektor chovu Matěj Vrúbel.

Expozice jaguarundi je součástí komplexu Jižní Amerika a nyní prochází rekonstrukcí. „Díky zasíťování výběhů se výrazně zvětší prostor, který budou mít jejich obyvatelé k dispozici, než poskytovaly shora otevřené výběhy. Ke spojení páru tak dojde až po dokončení prací v těchto prostorách," vysvětlila mluvčí.

Chovu jaguarundi se zoo věnuje od roku 1996, poslední mláďata se ale narodila před 22 lety a od té doby zahrada usiluje o opětovné nastartování chovu. „Samice je sice ještě velmi mladá, ale pevně věříme, že si v budoucnu pár spolu sedne a opět se dočkáme mláďat této zajímavé kočky. A to i proto, že v evropských zoologických zahradách chov jaguarundi stagnuje. Celkem v 19 institucích je chováno pouze 40 zvířat a množí se jen sporadicky. Pokud bychom chtěli tento taxon kočkovité šelmy v budoucnu udržet, je třeba se mu začít více věnovat," doplnil Vrúbel.

Jaguarundi se v přírodě vyskytuje od jižní Arizony v USA po severní Argentinu. Obývá různorodé prostředí, například deštné lesy, savany, suché křovinaté oblasti i bažiny. Přestože umí šplhat, zdržuje se spíše na zemi, kde také loví. Kromě živočichů jako jsou pásovci, ještěrky, vačice, králíci, papoušci a další ptáci se živí i plody. Zatím nepatří k ohroženým druhům, ale počty této kočky v přírodě klesají hlavně kvůli úbytku přirozeného prostředí. Kočka je pronásledována také chovateli drůbeže, kterou v blízkosti lidských obydlí s oblibou loví.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Ostrava

Štítky Ostrava, zoo, příroda, zvířata, kočkovitá šelma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostravská zoo má novou samici jaguarundi. Chovatelé doufají, že se po dvaceti letech dočkají mláďat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.