Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Bohumín dokončil opravu interiéru smuteční síně za 12,3 milionu korun

Bohumín na Karvinsku dokončil rekonstrukci interiéru smuteční síně. Obřady se obnoví na konci května. Renovace stála 12,3 milionu korun. Novinářům to sdělila mluvčí radnice Jana Končítková.

„Díky zajímavému konceptu se vnitřní prostory, v nichž se pozůstalí loučí se svými blízkými, proměnily v důstojné a moderní prostředí. Interiér smuteční síně v Bohumíně potřeboval rekonstrukci už řadu let, město proto dalo zpracovat projekt na jeho celkovou proměnu," uvedla mluvčí Jana Končítková. 

Objekt byl postaven v osmdesátých letech minulého století a do roku 2018 sloužil svému účelu v původní podobě. Město nejprve dalo opravit samotnou budovu a její okolí. Za renovaci vnějšku objektu a novou střechu zaplatilo téměř devět milionů korun. Loni následovaly úpravy panelové plochy o rozloze 2700 metrů čtverečních, na které vzniklo asfaltové parkoviště se 72 místy. Stavba vyšla na 1,2 milionu korun.

S opravou interiéru začali stavbaři loni v září. „Prostředí, v němž se obřad koná, ovlivňuje celkovou atmosféru posledního rozloučení. A my jsme si přáli, aby lidé měli možnost se rozloučit v úctyhodném, krásně navrženém prostoru, který odráží vážnost a důležitost okamžiku. Sál už nebyl schopen dostát požadavkům současných pohřebních zvyklostí. Nový design a vybavení interiéru podporuje důstojnost a soukromí rodin během obřadu. Rekonstrukce současně zajistila komfort pohřební službě a především hostům,“ uvedl místostarosta Lumír Macura (SOCDEM).

Netradiční stropní podhled 

Nejviditelnější změnou prostoru je netradiční stropní podhled na nosné kovové konstrukci. „Světla jsou umístěna do vrchlíků komolých jehlanů, lze je podle potřeb tlumit až do úplného zhasnutí. Pořídili jsme i nové lavice, které jsou vybaveny topnými panely. A moderní audiovizuální technika umožňuje například přehrávání vzpomínkových videí," doplnil místostarosta.

Dělníci v hlavním i bočním sále vyměnili rozvody elektřiny, opravili také podlahu a schodiště. „Ke zútulnění celého prostoru přispěly skleněné stěny a závěsy. Boční sál poskytuje samostatné zázemí pro menší obřady," řekl Končítková.

Podle informací Pohřební služby Bohumín, která ve městě jako jediná zajišťuje organizaci posledního rozloučení, se smuteční obřady obnoví na konci května. Po dobu rekonstrukce využívali pozůstalí objekty v okolních obcích, zejména v Dolní Lutyni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Bohumín

Štítky správa, stavby, pohřebnictví, Bohumín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohumín dokončil opravu interiéru smuteční síně za 12,3 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.