Počasí dnes18 °C, zítra26 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Ostrava podpoří opravy světských i církevních staveb

Město Ostrava také v letošním roce přispěje dotacemi k obnově významných památek, městských i sakrálních staveb. Díky tomuto dlouhodobě úspěšnému programu se již podařilo vrátit půvab desítkám historických staveb na území města a přispět tak i k optimálnějšímu využití budov. Pro letošní rok bylo z rozpočtu opět vyčleněno pět a půl milionu korun, informuje mluvčí města Gabriela Pokorná.

Městské domy a industrial

V kategorii Městské domy a industriální dědictví má dotaci získat bytové družstvo G. Klimenta 4 v Porubě na opravu sgrafitové fasády ve výši 301 tisíc korun, dále bytové družstvo Porubská 549/18 v Porubě na opravu fasády a balustrád ve výši 1,5 milionu korun a také společenství vlastníků domu Českobratrská 1887 v centru města na opravu střešního pláště kopule ve výši 241 tisíc korun.

Částku 408 tisíc korun dostane projekt druhé fáze záchrany Zámku Poruba na obnovu jižního křídla zámku, 520 tisíc korun získá na opravu jeden z domů ve Štítové kolonii na ulici Nerudově ve Vítkovicích, taktéž ve Štítové kolonii, ale na ulici Tržní, pak opraví fasádu řadového domu za 750 tisíc korun. Oprav se dočká také střecha bytového domu na ulici Porubské ve výši 500 tisíc korun.

Sakrální stavby

Pokud jde o sakrální stavby, dotaci dostane Římskokatolická farnost Ostrava Vítkovice na obnovu střešní krytiny jihozápadní věže v závěru kostela sv. Pavla na Mírovém náměstí ve výši 465 tisíc korun, dále pak Římskokatolická farnost v Mariánských Horách na opravu vstupního schodiště kostela Panny Marie Královny ve výši 300 tisíc korun, a nakonec Římskokatolická farnost v Ostravě Radvanicích na obnovu části fasády kostela Neposkvrněného Početí Panny Marie na Těšínské ulici ve výši 465 tisíc korun.

„Dotační program vyhlašujeme již patnáct let, stal se důležitým nástrojem a pomocníkem při udržování architektonického dědictví Ostravy. Majitelé nemovitostí aktivně využívají pomoci města a daří se tak postupně obnovovat původní krásu historických staveb, na jejichž obnovu mnohdy jejich majitelé nemají potřebné finance,“ připomíná náměstkyně primátora Hana Tichánková (ANO).

V kategorii Městské domy a industriální dědictví činí minimální výše podpory jednomu projektu 50 tisíc korun, maximální pak jeden a půl milionu korun. U sakrálních staveb je minimální částka rovněž na 50 tisíci korunách, maximální dotace činí půl milionu korun. Poskytnutí dotace doporučuje komise města.

Samotné stavební práce musí být provedeny mezi 1. lednem 2024 a 30. červnem 2025.

Ohodnoť článek

Foto Jiří Zerzoň

Štítky Ostrava, oprava, dotace, fasáda, dědictví, kostel, Poruba, sakrální stavba, Vítkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrava podpoří opravy světských i církevních staveb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.