Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

FOTO: Zrekonstruovaná Ostravica-Textilia se otevírá. Stěhují se do ní první nájemníci

Bývalý obchodní dům Ostravica-Textilia v centru Ostravy se po dvouleté kompletní rekonstrukci otevírá pod značkou Boutique Business Inkubátor Ostravica. Veřejnost zatím může do objektu jenom na komentované prohlídky, do Ostravice se ovšem již nyní stěhují první nájemníci. Otevření kaváren a dalších podniků, kam už budou moci lidé běžně přicházet, slibují majitelé budovy během podzimních měsíců.

Vstala z popela

O zrekonstruovaném někdejším obchodním domě, který byl dvě desetiletí uzavřený a v zoufalém stavu, nyní všichni hovoří v superlativech. „Pro Ostravu je to ikonická stavba, její osud je velmi emotivní. Nyní povstala z popela, je to až neuvěřitelné,“ nechal se slyšet během prohlídky budovy primátor města Jan Dohnal (ODS).

„Postavili jsme něco, co je podle mého názoru opravdu krásné,“ doplnil primátora vedoucí projektu Daniel Zeman. Podle autora rekonstrukce architekta Martina Náhlovského, zažívá Ostravica svůj comeback v příhodný čas. Centrum Ostravy se začíná v mnohém měnit k lepšímu.

Nyní bývalá Textilia nabízí plochu o více než šesti tisících metrech čtverečních. Prostory zahrnují kanceláře, zasedací místnosti, místo pro kavárnu, čtyři jídelní koncepty i podzemní klub se špičkovým ozvučením.

Ve zrekonstruované Ostravici se počítá s pořádáním workshopů, konferencí i kulturních a jiných akcí. Od 11. do 14. června bude dům hostit část programu 20. ročníku konference eBizForum 2024, která se zaměřuje na elektronizaci veřejných zakázek a firemních nákupů. Ve druhé půlce června se pak Ostravica otevře veřejnosti v rámci komentovaných prohlídek. Zaregistrovat se zájemci budou moci bezplatně na webových stránkách projektu.

Londýn, Berlín, Madrid

Hned prvním nájemcem se stalo studio Icaros, které se od 5. června zabydlelo ve střešním proskleném takzvaném šišoidu. Studio kombinuje cvičení na speciálních strojích za využití brýlí pro virtuální realitu.

V domě během následujících měsíců začne pracovat řada služeb. V přízemí vznikne food market s nabídkou gastro specialit. V části přiléhající k náměstí Dr. E. Beneše bude kavárna s venkovním posezením. Oba provozy začnou fungovat během podzimu, a to pod ostravskými značkami Cokafe a Etáž.

„Snili jsme o vytvoření pracovního prostoru, jaký si mohou běžně dovolit jen ty největší a nejbohatší korporace. S architekty jsme se inspirovali tím nejlepším z Londýna, Berlína či Madridu a výsledek dnes vidíme v Ostravici. Nyní jsme tady především pro kreativce, tvůrce audiovizuálního obsahu, marketéry, vývojáře a další profese,“ prohlásil na adresu dalších příchozích nájemců Daniel Zeman.

Odkazy na zlatou éru

Podle mluvčího projektu Jindřicha Vaňka jsou již všechny hrubé práce na rekonstrukci hotovy, přesto na domě stále stavbaři pracují. Výčet rekonstrukčních prací je dlouhý.

Novinkami jsou například střešní nástavba a prosklená okna protažená k zemi, lemující ulice 28. října a Nádražní. Tyto moderní prvky na střeše a v parteru propojuje bělostná fasáda, zdobená historickými štuky, odkazujícími na zlatou éru 30. let minulého století. Získat podobu původního dekoru znamenalo prozkoumat dochovaná torza fasády, dobové fotografie Ostravice-Textilie i ostravské historické stavby a následně vytvořit 3D modely. „Fasáda obsahuje celou řadu dekorativních prvků a namodelovat je tak, aby ve výsledku vše sedělo, byla výzva. Ani jediná římsa kolem oken není vyrobena z jednoho kusu, jednotlivé pásy bylo nutné poskládat z menších částí jako stavebnici. Vůbec nejnáročnější byly prvky tvarované do oblouků, které i s ohledem na stáří domu neměly pravidelný poloměr. Každý takový kus jsme řešili individuálně a pokaždé vytvořili nový originál,“ popsal detaily rekonstrukce Roman Kasparides z karlovarské firmy Art Stucco, která štuky vyrobila a na fasádu je instalovala.

Zachránit schodiště i světlík

Obtížná práce byla také s obnovou proslulého točitého schodiště, které vždy bývalo výraznou ozdobou domu. Byla při tom nutná ruční práce a využití původních postupů. „Zábradlí v Ostravici jsme demontovali, jednotlivé části odváželi na dílnu a následně podle nich vyráběli nové kusy. Byla to atypická práce, kdy se jednotlivé desky, z nichž je zábradlí tvořeno, lepily na sebe, aby je bylo možné ohnout a vznikl požadovaný tvar zábradlí. Toto nešlo namodelovat pomocí 3D, řemeslný um a know-how zde byly nezbytností,“ vylíčil obtížnost postupu Petr Jílek, výrobní ředitel firmy Alumont Building.

Ostravici vždy zdobil světlík, i ten zůstal zachován. Na rozdíl od dřívějšího stavu se však nyní nachází o patro výše na úrovni střechy a je prosklený. Díky tomuto řešení si mohou návštěvníci vychutnat pohled na oblohu a do atria proudí přirozené světlo zvenčí, takže interiéry se proměňují i v závislosti na denní době či počasí. „Dřívější umístění světlíku mezi předposledním a posledním podlažím nebylo funkční. Do interiéru se dostávala voda i nečistoty, což mělo neblahý vliv na celkovou kondici domu. Pokud by Marie Frommerová Ostravici navrhovala dnes, troufám si tvrdit, že by s vyzdvižením světlíku souhlasila,“ říká s úsměvem architekt Martin Náhlovský. Právě známá architektka Marie Frommerová projekt domu na konci 20. let minulého století vytvořila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky Ostravice, projekt, světlík, rekonstrukce, architekt, fasáda, Ostrava, Londýn, Berlín, Madrid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Zrekonstruovaná Ostravica-Textilia se otevírá. Stěhují se do ní první nájemníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.