Počasí dnes32 °C, zítra34 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Velká Ostrava slaví sto let. Oslavy vyvrcholí v sobotu

Velký průvod kráčející městem, odkazy na první republiku, hudba, hry a poté muzejní noc. Ostravu čeká výjimečná sobota 15. června

V roce 1924 se spojilo sedm malých moravských obcí, aby se z nich stala Velká Ostrava. Ne každý byl samozřejmě spojování nakloněn, problematický vztah ke spojení měly zejména již tehdy průmyslové Vítkovice. Diplomacie spojovatelů však tehdy zvítězila a nyní má město Ostrava po sto letech co slavit. A slaví již od začátku letošního rok u.

Vznikla tak například soutěžní hra Po stopách Velké Ostravy, do které se zapojily stovky soutěžících.  Na programu byly besedy, výstavy nebo sousedské slavnosti v městských obvodech Moravská Ostrava a Přívoz, Mariánské Hory a Hulváky, Vítkovice, Ostrava-Jih a Nová Ves. Tedy v obvodech, které jsou dnes na území tehdejších sedmi obcí.

Z Vítězné na Masarykovo náměstí

Jedním z vrcholů sobotních oslav se stane průvod zástupců různých spolků i vedení města, který vyjde v dobových kostýmech ve 13 hodin od ulice Vítězná přes Prokešovo náměstí, Sokolskou třídu a ulici 28. října až na Masarykovo náměstí. Zde ve 14 hodin začne hlavní program ve stylu první republiky.

„Představitelé města a starostové obvodů na oslavách podepíší symbolické prohlášení, které spolu se speciálními dary pro další generace uloží do časové schránky. Tu pak uschová Archiv města Ostravy. Vystoupí zpěvačka Elis Mraz a zpěvák Tomáš Savka s oblíbeným bigbandem Gangsters of Orchestra. Písně Jaroslava Ježka představí žáci ZUŠ Leoše Janáčka, jejíž dějiny se začaly psát právě po vzniku Velké Ostravy,“ říká o připravovaném programu mluvčí města Gabriela Pokorná.

To vše doplněno o ukázky umění, skautingu i historická vozidla. Na náměstí vznikne rovněž chill out zóna kulturně sportovního spolku Elegant, nabízející prvorepublikové občerstvení.

Muzejní noc a cestování časem

Program na náměstí skončí v 17 hodin a hned poté začne ve městě Ostravská muzejní noc, do které se letos zapojí 28 vzdělávacích a kulturních zařízení. Téma je cestování časem. Doprovodný program je, jak také jinak, inspirován právě oslavou stého výročí Velké Ostravy.

„Pro rodiny s dětmi i bez nich je přichystáno dobrodružné poznávání historie našeho města s Martinem Strakošem a Romanou Rosovou z Národního památkového ústavu a komentované vycházky Tomáše Majliše prvorepublikovou a noční Ostravou, které nabízí radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Prvorepublikovou atmosféru u příležitosti oslav sto let Velké Ostravy si návštěvníci užijí také u Nové radnice města Ostravy. V Ostravském muzeu si pak sestaví mozaiku velkoměsta od zrodu Velké Ostravy roku 1924 až po jeho dnešní podobu,“ říká o části programu Jana Šrubařová za organizátory Ostravské muzejní noci.

Pro malé i velké návštěvníky jsou dále připraveny koncerty, workshopy, performance a mnoho dalších zábavných aktivit po celé Ostravě. K přepravě mezi institucemi bude možné využít dvě muzejní autobusové linky Dopravního podniku Ostrava zdarma.

Vzhůru na Novou radnici

Lidé se mohou výjimečně podívat i do běžně nepřístupných prostor Nové radnice. Místo k prohlídkám si budou moci zájemci zarezervovat na webu města. Prohlídky Nové radnice, včetně populární vyhlídky z radniční věže, jsou v rámci akce zdarma.

„Nová radnice, nejrozsáhlejší radniční budova s nejvyšší věží v zemi, bude od 1. července zapsána do seznamu národních kulturních památek. Zájemci mohou obdivovat nejen její architektonickou krásu tentokrát i v době nezvyklé, tedy v noci. Unikátní budova byla otevřena 28. října roku 1930, byť tehdy vzbuzovala významnou kritiku, veřejnosti slouží dodnes, a má co nabídnout. Dovolte mi pozvat nejen příznivce doby prvorepublikové jak k dobovému průvodu, který připomene Velkou Ostravu, tak navečer také k nám na radnici, kde návštěvníky přivítám ve své pracovně,“ zve návštěvníky primátor města Jan Dohnal (ODS).

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, výročí, oslava, radnice, slavnost, století

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká Ostrava slaví sto let. Oslavy vyvrcholí v sobotu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.