Počasí dnes29 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

ANKETA: Ostrava chce Baník zpátky na Bazaly. Nový stadion může začít růst v roce 2027

Je rozhodnuto. Město Ostrava chce na Bazalech postavit nový fotbalový stadion a vrátit tak prvoligový Baník Ostrava zpět do míst, kam historicky patří. Nový stadion pro 17 tisíc diváků by se na Bazalech mohl začít stavět již v roce 2027, stát má zhruba jednu a půl miliardy korun.

Nic nám nebrání

Architekti z ostravského Projektstudiua EUCZ představili návrh, jak by mohl nový stadion vypadat. V uplynulých měsících na pokyn radnice pracovali na studii, zda je vůbec výstavba nového stadionu na poddolovaném území Slezské Ostravy možná.

„Studie nepřišla na nic, co by bránilo nový stadion postavit,“ oznámil ostravský primátor Jan Dohnal (Spolu). Podle primátora je k výstavbě nového fotbalového stadionu v Ostravě mnoho důvodů. Městský stadion ve Vítkovicích, kde nyní prvoligový Baník hraje, je především atletický, a to v nejvyšším standardu. Jde o jediný takto kvalitní atletický areál v zemi. Kvůli atletické dráze je pro fotbal problematický, atletických akcí na něm přibývá a vítkovický stadion tak kapacitně přestává stačit. Navíc od nové sezóny bude ve Vítkovicích hrát i mužstvo B Baníku Ostrava, které nyní po 56 letech postoupilo do druhé ligy. Až doposud hrávalo baníkovské béčko v tréninkovém areálu na Bazalech, ten však podmínky pro druhou ligu nesplňuje.

Město zvažovalo, že by nový fotbalový stadion postavilo ve Vítkovicích v sousedství Ostravar Arény, ovšem varianta „návrat na Bazaly“ nakonec zvítězila. Město by ve Vítkovicích muselo pozemky koupit, Bazaly jsou městské a problém s vlastnictvím pozemků tak odpadá.

Restaurace, muzeum, suvenýry

Ještě letos chce město vypsat architektonickou soutěž na konečnou podobu stadionu. „Pokud vše půjde dobře, nový stadion by mohl začít růst již v roce 2027,“ uvedl primátor Dohnal. Studie počítá s tím, že by uvnitř stadionu byly prostory pro restauraci s výhledem na město, baníkovské muzeum i prodejnu suvenýrů. „Budeme mít novou dominantu města i turistický bod. Půjde o velký přínos pro město nejen po sportovní stránce,“ doplnila primátora náměstkyně Hana Tichánková (ANO).

Členové vedení města oznámili, že se byli inspirovat i v Hradci Králové, kde nedávno vznikl nový fotbalový stadion pro 9 tisíc diváků. „Ověřili jsme si, že se dá postavil pěkný stadion za rozumné peníze,“ řekl primátor Dohnal. Stadion v Hradci Králové stál necelých 800 milionů korun.

Návrat prvoligového fotbalu na Bazaly vítá i majitel klubu FC Baník Ostrava Václav Brabec. „Tuto variantu jsem vždy preferoval, Baník na Bazaly jednoznačně patří. Jsem rád, že studie potvrdila, že žádné problémy nejsou,“ konstatoval Brabec. Zároveň připustil, že by se na stavbě nového stadionu finančně podílel i samotný klub.

„Záměrem studie bylo technicky a prostorově zjistit, zda lze vůbec na Bazalech nový stadion stavět,“ uvedl architekt Rudolf Müller. To se i po geologickém průzkumu potvrdilo. Podle studie by zůstala zachována obě nová stávající tréninková hřiště. Jediné, co by se patrně během výstavby nového stadionu muselo zbourat, je současná hlavní tribuna pro 450 diváků. Ovšem vše záleží až na konečném projektu.

Nejpřísnější kritéria

Architekti počítají se zúžením čtyřproudové vozovky na ulici Českobratrská obklopující stadion na dva pruhy. V odstavných pruzích tak vzniknou nová místa na parkování. Přímé napojení na stadion by řešil i nově vzniklý kruhový objezd. Dalších 150 parkovacích stání, které požadují regule UEFA, má vzniknout přímo v útrobách stadionu.

Stadion má splňovat nejpřísnější kritéria. Včetně využívání dešťových vod, fotovoltaiky a dalších moderních záležitostí. „Stane se stavbou pro 21. i 22. století,“ prohlásil architekt Müller.

Minulost

Baník Ostrava hrál na Bazalech od roku 1959 do roku 2015. Poté koupilo Bazaly od tehdy krachujícího fotbalového klubu město a přestavbou vzniklo z Bazalů tréninkové centrum Baníku a také sídlo Regionální akademie FAČR. Město tehdy svým nákupem v podstatě zachránilo v Ostravě prvoligový fotbal. Baník od roku 2015 hraje v azylu ve Vítkovicích. V uplynulých letech padaly z úst představitelů města nejrůznější návrhy na místa pro výstavbu nového stadionu. Ve hře byl mimo jiné Svinov nebo slezskoostravský Zárubek. Samotný klub FC Baník Ostrava má oficiální sídlo stále na Bazalech a fakticky z nich nikdy neodešel.

Vítáte plán na výstavbu nového fotbalového stadionu na Bazalech?

Celkem hlasovalo82 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto Jan Král, Projektstudio EUCZ

Štítky FC Baník Ostrava, Bazaly, MFK Vítkovice, primátor, architekt, stavba, fotbalový stadion, Jan Dohnal, fotbal, FC Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Ostrava chce Baník zpátky na Bazaly. Nový stadion může začít růst v roce 2027  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.