Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Záchranáři radí, co dělat při bodnutí hmyzem. Během července alergie na hmyzí žihadla potrápily desítky lidí

Moravskoslezští záchranáři během první poloviny července vyjížděli k mnoha pacientům, které pobodal hmyz, nejčastěji vosy, a následně se u nich rozvinula alergická reakce. Těchto událostí zaznamenali záchranáři dvaapadesát. Zasahovali u nich napříč okresy na mnoha místech celého kraje.

LIdé byli pobodáni při nejrůznějších činnostech, během práce na zahradě, v lese, při jízdě na kole, při jídle nebo pití, při koupání, či jen odpočinku. Žihadla směřovala kromě jiných částí těla také do tváře, oka, krku, či jazyka. 

„Většina postižených se nalézala ve středně závažném, desítka však ve vážném stavu a jeden dokonce v přímém ohrožení života. Několik pacientů přitom obdrželo více žihadel, nejvíce okolo dvaceti," popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Co dělat v případě hmyzího bodnutí

Pokud jsou příznaky po bodnutí hmyzem pouze lokální a nejedná se například o napadení celým rojem, není nutno volat záchrannou službu, míní zdravotníci. Adekvátní pomocí je odstranění žihadla, chlazení postižené oblasti a případně podání běžného antihistaminika z domácí lékárny. Na pozoru je potřeba být, pokud k bodnutí dojde v oblasti obličeje, jazyka či krku, kde může vlivem otoku dojít k zúžení dýchacích cest. 

„Jestliže dochází k rozvoji závažných příznaků - dechové tísni, poruchám vědomí a prudké systémové reakci organismu, také anafylaktickému šoku, je neodkladné přivolání odborné pomoci naopak nutné. Pacienti se známým těžkým průběhem alergické reakce bývají vybaveni takzvaným protišokovým balíčkem, obsahujícím lék Epipen či jiný přípravek v laické injekční stříkačce, nebo léky v tabletách, čípcích a jsou včetně nejbližších rodinných příslušníků proškoleni o způsobu aplikace," sdělil Humpl.


 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS MSK

Štítky Moravskoslezský kraj, bodnutí, vosa, žihadlo, hmyz, alergie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři radí, co dělat při bodnutí hmyzem. Během července alergie na hmyzí žihadla potrápily desítky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.