Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Věž Dolu Lazy půjde dolů. Obdobně padla Dukla v roce 2008

V sobotu 27. července přijde Karvinsko o jednu za svých dominant. Přesně úderem 10. hodiny půjde k zemi 83 metrů vysoká skipová věž Dolu Lazy v Orlové. Zpovzdálí a za zvýšené opatrnosti může celou akci sledovat veřejnost. Likvidace věže je součástí demolice bývalého Dolu Lazy, kterou provádí státní podnik DIAMO.

Likvidaci věže může veřejnost sledovat na vybraném bezpečném místě. „Odbočit na vyhlídku lze ze silnice I/59. Dopravu na místě bude řídit Policie ČR. Na dodržování nevstupování do zakázaných zón pak bezpečnostní služba. Doporučujeme přijet na místo v dostatečném časovém předstihu, kvůli zajištění plynulosti dopravy na hlavní silnici. Z bezpečnostních důvodů je zakázáno používání dronů, a to před odstřelem i po něm,“ informuje mluvčí podniku DIAMO Tomáš Indrei

Spisovatel Landsmann i ministr Krumnikl

Očekává se, že odstřel věže, kterou se dostávalo na povrch černé uhlí, přijde sledovat velké množství lidí. Důl, který od rok 1950 do roku 1991 nesl jméno Důl Antonín Zápotocký, byl jedním z hlavních zaměstnavatelů na Karvinsku. Šestnáct let v něm pracoval mimo jiných i horník-spisovatel Ivan Landsmann, který později v nizozemském exilu napsal o své práci v hornickém prostředí literárními cenami ověnčený román Pestré vrstvy. Pád věže už Landsmann neuvidí. Zemřel v roce 2017.  Adaptaci jeho románu s velkým úspěchem uváděla ostravská divadla. Ředitelem dolu v 70. letech byl Antonín Krumnikl, pozdější ministr paliv a energetiky poslední komunistické vlády premiéra Ladislava Adamce v roce 1989. Historie dolu se ovšem začala psát mnohem dříve, a to v 90. letech 19. století. Jeho tehdejší název byl Neuschacht, v češtině Nová Jáma. Za téměř 130 let existence dolu v něm horníci vytěžili na 145 milionů tun uhlí.

Dynamit i semtex

Rozlehlý areál Dolu Lazy likviduje s.p. DIAMO již od roku 2021, konec prací má nastat v roce 2026. Na místě zůstane stát jen klasická ocelová těžní věž jako památka po časech, které se již nevrátí. Její zachování si podle Tomáše Indreie vyžádali památkáři. Vyčištěné pozemky pak budou nabídnuty zájemcům k dalšímu podnikání jako klasický brownfield.

Železobetonová skipová věž půjde dolů pomocí 100 kilogramů trhaviny. Na odstřel se specializované firma připravuje tři týdny, její pracovníci musí mimo jiné vyvrtat do betonu a oceli přes tisíc děr pro nálože. Nálože ve vývrtech budou dynamitového typu, na ocelovou konstrukci použijí experti plastickou trhavinu typu semtex. 

Obdobný odstřel zažilo Karvinsko již jednou, a to v červnu 2008. K zemi šla tehdy stometrová železobetonová věž Dolu Dukla, na její likvidaci použili střelmistři 60 kilogramů trhavin, které rozmístili do šesti stovek děr.  Lidé se před šestnácti lety loučili s dukelskou věží s velkou nostalgií. „Kousky likvidovaných šachet si odnáším domů. Pro horníka je to vždycky smutný pohled, když jde těžní věž k zemi,“ řekl Milan Machálek, který v podzemí na Karvinsku pracoval pětatřicet let od roku 1967.


 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DIAMO, Jan Král

Štítky Karviná, Důl Lazy, Dukla, Ivan Landsmann, Diamo, Antonín Krumnikl, silnice, policie, likvidace, odstřel, těžba, uhlí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věž Dolu Lazy půjde dolů. Obdobně padla Dukla v roce 2008  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.